Recyclen PC's stuk eenvoudiger

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een systeem ontwikkeld dat bruikbare en schadelijke onderdelen van afgedankte PC's sneller herkent. Het recyclen van verouderde PC's kan daardoor veel efficiënter en eenvoudiger.

Milieugevaarlijke onderdelen, die in aanmerking komen voor recycling, kunnen worden opgespoord. Sensoren en camera's tasten oude printplaatjes af naar onderdelen die opnieuw zijn te gebruiken.
De combinatie van camera's en sensoren brengt de printplaat in kaart. Kleur en vorm geven bijvoorbeeld informatie over een onderdeel. Hierdoor ontstaat een plattegrond van de printplaat. De onderdelen worden weergegeven als duidelijk te onderscheiden vlakken. De kenmerken daarvan worden vergeleken met een database van elektronische onderdelen.
Het project in het kader waarvan de Russische Natasha Kroupnova promoveerde, wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het geld komt uit het Innovatief Onderzoeksprogramma (IOP) Recycling. De methode is in principe ook bruikbaar voor andere soorten van afvalscheiding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.