Bedrijven zijn slecht voorbereid op calamiteiten

Nederlandse ondernemingen zijn in het algemeen onvoldoende voorbereid op calamiteiten als stroomuitval en computerstoringen en op diefstal. Nog geen 30 procent van de bedrijven kent een beveiligingsbeleid.

Computers worden bij grote bedrijven gemiddeld 2,2 keer per jaar gestolen. Kleine en middelgrote ondernemingen zijn ongeveer 1,5 keer per jaar slachtoffer van computer-diefstal.
Dit blijkt uit een onderzoek dat Kpmg Security Consulting samen met het Nipo heeft gedaan naar de beveiliging bij 250 bedrijven. Het bedrag dat met de diefstallen van computers is gemoeid, verschilt aanzienlijk: gemiddeld 7.500 gulden bij kleine en middelgrote bedrijven en vijftienduizend gulden bij grote ondernemingen.
Het onderzoek is uitgevoerd bij bedrijven met meer dan twintig werknemers uit verschillende branches. Ruim 80 procent van de ondervraagden vindt dat beveiliging veel aandacht verdient. Ongeveer driekwart van de geïnterviewden denkt dat het belang van beveiliging in het bedrijfsleven zal toenemen.
Stroomuitval is het meest voorkomende euvel: 41 procent van de onderzochte bedrijven heeft er regelmatig last van. Bij de kleine bedrijven komt het gemiddeld drie keer per jaar voor, bij de grote twee keer. Het gemiddelde schadebedrag bedraagt bij kleine ondernemingen ongeveer 45 duizend gulden en bij grote honderdduizend gulden.
Diefstal is het meest voorkomende met opzet veroorzaakte ongerief. Ruim een kwart van de bedrijven wordt regelmatig geplaagd door diefstal van voorraden, bedrijfsmiddelen en persoonlijke eigendommen. Diefstal van computers komt bij 14 procent van de bedrijven regelmatig voor. Bekend is dat werknemers de processor uit de PC op hun werk nogal eens verwisselen met een goedkopere uit hun eigen PC. Toshiba heeft de nieuwe Equium-lijn, waarmee het de Nederlandse desktop-markt betreedt, uitgerust met een voorziening daartegen. De beheerder kan op afstand al gemakkelijk zien of er iets in de computer is veranderd. Speciale software attendeert hem op veranderingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.