Bibliotheken ontsluiten overheidsinformatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, bibliothekenkoepel Nblc en Kluwer Juridische Uitgevers bezegelen deze week een overeenkomst om de complete wet- en regelgeving via bibliotheken in alle 572 gemeenten beschikbaar te stellen.

Bibliotheken krijgen daartoe tegen gereduceerd tarief de Algemene Databank Wet- en Regelgeving (ADW), die sinds 1995 ook bij de rijksoverheid in gebruik is.
Voor Biza is de operatie onderdeel van het beleid om overheidsinformatie toegankelijker te maken. Het pakket voor bibliotheken omvat naast de ADW een database met 'populaire' juridische informatie. Waar de ADW wetten en regelingen letterlijk opneemt, voorzien van commentaar, onderlinge verwijzingen en een zoeksysteem, moet deze database ondermeer teksten van allerlei folders gaan bevatten.
De ADW is drie jaar geleden totstandgekomen. Aanvankelijk verliep het gebruik vooral online. Inmiddels is hoofdzakelijk de CD-rom-versie, die zes maal per jaar wordt ververst, in gebruik. Een ADW-abonnement kost in de markt jaarlijks 3200 gulden. Het rijk betaalt 1500 gulden per werkplek.
De door het Nblc te ontwikkelen populaire juridische databank is niet alleen bestemd voor overheidsinformatie. Men wil tevens materiaal opnemen van andere (ook belangen-) organisaties, die daartoe binnenkort worden benaderd. Het Nblc wil de databank via Internet openstellen. Als onderdeel van het bibliothekenpakket moet het een intranettoepassing worden, in relatie tot de ADW. Begin volgend jaar wil de koepel de eerste informatie kunnen aanbieden.
Voor overheidsinformatie zien naast bibliotheken ook gemeenten zich als intermediair naar het publiek. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer ervoor gepleit de ADW 'ook online via de gemeentelijke informatiebalies beschikbaar te stellen'. Ook de gemeenten zelf maken van de ADW gebruik. Zij werd reeds twee jaar geleden aangekondigd als dienst via Gemnet, maar recentelijk zijn pas alle aanloopproblemen overwonnen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.