Overheid wil markt teveel sturen met wet

De Nederlandse overheid tracht de markt nog te veel te sturen met precieze juridische middelen. Juist de landen met een liberale benadering zijn de snelste op de elektronische snelweg.

Dit stelde professor Jerns Arnbak gisteren in zijn toespraak bij de uitreiking van de Fenit-prijs aan de Amerikaanse vice-president Al Gore, vertegenwoordigd door zijn ambassadeur K.T. Dornbush.
De Fenit-prijs is een tweejaarlijkse onderscheiding voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de economische en maatschappelijke vooruitgang door gebruik van informatietechnologie, media en telecommunicatie.
"De koplopers op de elektronische snelweg zijn telkens landen met een beknopte, technologie-onafhankelijke telecommunicatiewet", aldus Arnbak. In die beknopte wetten is de uitvoering van ordening van de markt opgedragen aan een onafhankelijk orgaan, dat naar eigen inzicht mag handelen om de in de wet opgedragen doelen te bereiken. Arnbak is voorzitter van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, een zelfstandige bestuursorgaan dat sinds 1 augustus dit jaar bestaat.
Zo'n liberale benadering kent Nederland nog niet. Volgens Arnbak komt de Nederlandse voorkeur voor marktsturing met in de wet opgesomde middelen voort uit achterdocht jegens de overheid. Het lange wetgevingstraject kan echter door de snelheid van de technologische en marktontwikkelingen nooit in de pas lopen met de marktomstandigheden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.