Studenten gaan vaker werken zonder diploma

Informaticastudenten stoppen steeds vaker met hun studie en gaan zonder diploma werken. Sommige bedrijven vinden ver gevorderde studenten al zo aantrekkelijk dat ze met hun aanbod niet willen wachten tot de diploma-uitreiking. Voor de scholen is deze ontwikkeling financieel gezien een ramp.

Sommige studenten gaan door de knieën voor allerlei beloften van de werkgever. Een auto en buitenlandse reizen trekken meer dan het diploma. Sommige studenten worden al benaderd tijdens hun eerste stage, in hun tweede studiejaar. Ook gebeurt het regelmatig dat studenten een eigen bedrijf beginnen en stoppen met studeren.
Haalt een leerling geen diploma, dan verliezen de hogescholen inkomsten. Ze krijgen pas geld als een student slaagt. Voor de afhakers wordt alleen de propedeuse vergoedt. Daarom bieden de scholen alternatieven, bijvoorbeeld avondopleidingen.
Bij de MKB-route speelt het voortijdig afhaken nog meer dan bij de normale Informatica-opleidingen. De MKB-route is een samenwerking tussen het midden- en kleinbedrijf en de hogescholen. Na twee jaar worden de studenten ondergebracht bij een bedrijf en moeten ze de studie combineren met werk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als ik het goed begrijp is het dus mogelijk om een eigen bedrijf te starten zonder een enkel diploma!

Degene die hier antwoord op heeft stuurt me aub een mail.

Ja dat is mogelijk. Al is het niet aan te raden. Maar vanuit de strekking van dit verhaal starten ex-studenten niet zonder enige vorm van diploma. Ze hebben immers al minimaal een diploma uit het voortgezet onderwijs (bijv. HAVO of MBO) voordat ze starten op een HBO of UNI.

De vraag is natuurlijk of het verstandig is om voor het einde van de studie af te haken omdat je een aanbod van een bedrijf krijgt. Stel dat je later nog verder wil en gaat solliciteren dan zit je zonder diploma. Ook is het uitermate kortzichtig van het bedrijf zelf om mensen voor te stellen om te stoppen. Of misschien ook wel niet, immers zonder diploma hoef je niet zoveel salaris te betalen als met het papiertje. (de medewerker kan toch niet weg omdat een ander bedrijf weer wel het papiertje wil zien.)

Vreemde ontwikkeling. Vroeger zag je dat studenten hun studie soms niet afmaakten als de arbeidsmarkt krap was (leasebak i.p.v. meer studieschuld). Bij grote werkloosheid waren ze vaak de pineut (geen papiertje).

Dit zouden veel meer mensen (dus ook studenten) kunnen doen. Zeg nu zelf.... Wat bewijst het behalen van een diploma binnen een school instituut? Juist helemaal niks! ja dat je nutteloze feiten in je hoofd kan stampen en weer op commando opdreunen. Lekker belangrijk...

In de praktijk, bedrijfsleven..
komt het op PRAKTIJK KENNIS en ERVARING aan en die kun je - binnen de ict sector - plenty op doen op je eigen computer(s, serverparkje) thuis!

Het lesmateriaal wat JIJ wilt weten surf je gratis bijelkaar van internet en wat houd je tegen om een ace te worden in het vakgebied wat JIJ leuk vindt. Juist helemaal niets!

School is een - door de staat gesponsord - instituut dat er totaal niet voor ontworpen is op JOU te leren hoe je het MAXIMALE uit JEZELF kunt halen en jezelf en je eigen talenten maximaal leert ONTPLOOIEN.

Op school zitten "volgens de leerplicht wet tot je 18 jaar" is in mijn ogen gelijk gelijk een jeugdgevangenis.
Je word er dusdanig gehersenpoeld, dat je niet ZELF leert nadenken en er zelf niets opsteekt, behalve wat de overheid wilt dat je leert om je te kunnen explioteren als "fabrieks-arbieder voor de belangen van een ander".

Meer lezen over het schoolsysteem:
http://www.johntaylorgatto.com/underground/index.htm

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.