Banken boos over te late 2000-producten

ING, Fortis en naar verluidt Rabobank zijn ontevreden over de trage oplevering van systemen van Tandem en de Unisource-tak van PTT in verband met het millennium-probleem. Hierdoor komen de banken in de knel met het installeren van de nieuwe systemen en het testen van applicaties daarop.

Een betrokkene bij het 2000-project zegt over PTT: "Niemand van dit bedrijf kan mij vertellen wat de jaar 2000-status is van hun netwerkproducten." Ook Tandem krijgt ervan langs. "Door het laat leveren van aangepaste systemen komen wij in de problemen." ABN Amro is voorzichtiger met kritiek en zegt alles onder controle te hebben. Volgens Koos Besteman, verantwoordelijk voor het 2000-project, is ook ABN Amro afhankelijk van zijn leveranciers. "Maar als het ons te lang duurt, voeren we de druk op. Het is een spel." Hij geeft wel toe dat druk niet garandeert dat leveranciers hun systemen ook tijdig aanpassen.
De infrastructuur van banken moet januari 1998 klaar zijn voor de eeuwwisseling. Het installeren en testen van de applicaties vindt plaats in 1998, en 1999 is voor het oplossen van onverwachte problemen. Alle banken hebben bij systeemleveranciers geïnformeerd naar de 2000-status van hun producten. Volgens Hans Scholte, 2000-specialist bij Cap Gemini, reageert 40 tot 50 procent van de leveranciers daar niet op. Hij heeft zelf vooral slechte ervaringen met de kleinere.
Ook Fortis noemt Tandem en PTT als leveranciers die 'niet meewerken'. "De PTT is wel heel erg traag. Pas sinds vorige week hebben wij een contactpersoon binnen die organisatie met betrekking tot het jaar 2000", zegt een betrokkene. Ook Fortis probeert leveranciers onder druk te zetten. "Soms moet je echter naar vervangende producten omzien."
Via interbancair overleg wisselen ondermeer Rabobank, Mees Pierson, ING en Fortis ervaringen uit over 2000-problematiek en de communicatie met leveranciers. Naast de kleinere leveranciers vallen daar vaker de namen van Tandem en de PTT. Verder wijzen de banken op de keten van afhankelijkheid. ING is afhankelijk van BMC, de leverancier van beheersoftware. Deze is weer afhankelijk van IBM.
Tandem reageert verbaasd op de aantijgingen en verklaart dat geen van de drie projectleiders bij ING, Rabobank en Fortis klachten heeft over Tandem. "Wij zijn iets later gekomen met informatie over de status van onze systemen, maar sinds juni bestaat er duidelijkheid", zegt een woordvoerster. De PTT reageert verbaasd: "Wij hebben al onze klanten laten weten dat onze producten voor juli 1998 'millennium-proof' zijn."
Tot het schetsen van doemscenario's laten de banken zich niet verleiden. "Met de belangrijkste systemen komt het wel goed. Wij voorzien hooguit wat problemen met de software onderaan op het prioriteitenlijstje", zegt één van de banken. Het gaat dan om software voor intern magazijnbeheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.