Rijk subsidieert nieuwe software weinig

De Wet Vermindering Afdracht/Speur- en ontwikkelingswerk (WVA/S&O) hoeft niet te worden aangepast op het terrein van de software. Dat stelt minister Wijers van EZ in een rapportage aan de Tweede Kamer. De automatiseringsbranche reageert teleurgesteld.

Al enkele jaren loopt de discussie of programmatuur - als niet-fysiek product - in aanmerking komt voor de subsidieregeling, waarbij ontwikkelkosten te verrekenen zijn met loon- of vennootschapsbelasting. Met de invoering van de nieuwe WVA/S&O begin dit jaar leek dit probleem opgelost. Totdat bleek dat de organisatie Senter, die namens het ministerie de regeling coördineert, 81 procent van de aanvragen voor innovatieve software afwijst. In veel gevallen zou het gaan om toepassingen van bestaande technologieën, zoals Java en objectoriëntatie. Volgens een evaluatie van het ministerie en Bakkenist Management Consultants was de beslissing in vrijwel alle gevallen terecht. Wel concluderen de onderzoekers dat bedrijven over te weinig informatie beschikken om te weten of het zinvol is een aanvraag in te dienen.
Branchevereniging Fenit en subsidie-adviseur De Breed & Partners reageren teleurgesteld op het rapport. Zij vinden dat Senter een te enge benadering hanteert van het begrip 'nieuwe technologie'. "Ook het overschakelen op of toepassen van een innovatieve technologie is voor een bedrijf een ingrijpende gebeurtenis", aldus een Fenit-woordvoerder. Volgens de fenit heeft Senter een aantal aanvragen verkeerd beoordeeld, niet alleen door de werkdruk, maar ook door gebrek aan inzicht in IT-ontwikkelingen.
Het contrast tussen de opvattingen van Wijers ('IT is de motor van nieuwe ontwikkelingen in de samenleving') en de manier waarop zijn beleid wordt uitgevoerd, is vrij groot. Een zegsman van De Breed & Partners: "Wijers is meer softwaregericht dan zijn voorganger Andriessen. Maar zijn ambtenaren kijken toch als eerste naar de uitvoerbaarheid van zijn plannen, tenzij de portemonnee wordt getrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.