Rijk maakt onderzoek en scholing fiscaal aantrekkelijk

Minister Wijers (Economische Zaken) trekt 125 miljoen gulden meer uit voor fiscale stimulering van onderzoekswerk. Het totale budget van de Wet Vermindering Afdracht Speur- en Ontwikkelingswerk (de vroegere Wbso) komt daarmee op zeshonderd miljoen gulden per jaar.

Sinds innovatieve software binnen deze stimuleringsregeling valt, maakt een toenemend aantal IT-bedrijven hier gebruik van. Met het extra budget wordt de fiscale tegemoetkoming van kosten voor onderzoek en ontwikkeling boven de 150 duizend gulden verhoogd van 12,5 procent naar 17,5 procent van deze kosten. Dit maakte de minister woensdag 15 oktober bekend tijdens een symposium van de chemievereniging Vnci.
Wijers geeft verder 25 miljoen gulden extra uit voor de regeling die de onderlinge samenwerking op technologiegebied stimuleert. Voor de eerste tender van de BTS-regeling (Besluit Technologische Samenwerkingsprojecten) was de belangstelling namelijk groot. Besloten is de tweede tender te verhogen tot 55 miljoen gulden.
Eind vorige week zijn ook fiscale maatregelen ter versterking van de kennisinfrastructuur bekendgemaakt. Bedrijven kunnen 20 procent van de scholingskosten die ze voor hun werknemers maken vanaf begin 1998 aftrekken van de fiscale winst. Het Nederlandse bedrijfsleven schoolt nu slechts 26 procent van de werknemers, tegenover 34 procent in Denemarken en 39 procent in het Verenigd Koninkrijk. Gezien de extra lage scholingsinspanning in het midden- en kleinbedrijf krijgt het mkb een extra stimulans.
Als de scholingskosten niet meer dan 250 duizend gulden bedragen, bdraagt de aftrek over de eerste zestigduizend gulden 40 procent. Voor werknemers ouder dan veertig jaar komt een aanvullende aftrek van 40 procent. In totaal kan de scholingsaftrek niet meer bedragen dan vijf miljoen gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.