Computer verbetert kwaliteit juridische beslissingen

De kwaliteit van juridische beslissingen kan aanzienlijk verbeteren met behulp van de computer. Een aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkeld expertsysteem maakt het mogelijk fouten in de wetgeving op te sporen.

Het Expertsysteem voor het Milieuvergunningen-recht (ESM) kan de uitvoering en handhaving van het milieurecht daardoor beter laten verlopen. Bovendien kan dit systeem de rechtszekerheid vergroten en de informatievoorziening aan bedrijven en belanghebbenden verbeteren. Op die manier wordt het milieu beter beschermd.
Tot deze conclusie komt mr C.N.J. de Vey Mestdagh in zijn proefschriftJuridische kennissystemen, rekentuig of rekenmeester?, waarop hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Vey Mestdagh is sinds 1988 universitair docent bij rechtsinformatica en informatierecht en mede-oprichter van de Stichting Juridische Kennissystemen (Jurix).
ESM is een computerprogramma dat alle handelingen rond het verstrekken van milieuvergunningen ondersteunt. De software verzamelt gegevens, past hierop regels toe, trekt conclusies en motiveert ze, produceert beschikkingen en geeft handelingsinstructies. De systematische opzet van ESM maakt het mogelijk de kwaliteit van de milieuregelgeving te verbeteren. Door deze opzet komt de structuur van de regelgeving bloot te liggen. Bovendien kan de uitvoering verbeteren omdat met ESM de kwaliteit van de beschikkingen toeneemt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.