Veilingwet DCS-1800 komt voor 1 december

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat hoopt voor 1 december de aangepaste wet klaar te hebben voor de veiling van nieuwe frequenties voor mobiele telefonie op basis van de DCS-1800-techniek.

Begin volgend jaar kan dan de veiling plaatsvinden. Dat is later dan de Europese richtlijnen voorschrijven. Volgens deze regels moeten de frequenties voor 1 januari 1998 zijn toegewezen.
De minister probeerde vorige week donderdag de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat ze er alles aan doet de frequenties zo snel mogelijk te verdelen. Zij reageerde op de stroom van kritiek die ze de laatste weken over zich heen heeft gehad. Het telecommunicatiebedrijf Telfort Mobiel zegt per dag een miljoen gulden schade te lijden zolang het niet over een DCS-1800-frequentie beschikt. Telfort begrijpt niet waarom Jorritsma zo moeilijk doet. Het stelt dat er frequenties genoeg zijn en dat Jorritsma zich ten onrechte verschuilt achter het argument dat eerst een veilingwet moet worden geregeld.
De minister vertelde de Tweede Kamer dat de vertraging niet haar schuld is. De wet voor het veilen van frequenties was al klaar, maar moest van de Europese Commissie worden gewijzigd. De Commissie wees de in de wet opgenomen naheffing voor de huidige GSM-vergunninghouders PTT Telecom en Libertel af. De Tweede Kamer meent dat Jorritsma tegen beter weten in heeft gehandeld. Al eerder kwamen signalen uit Brussel dat het wetsvoorstel op gespannen voet stond met de Europese regels, aldus de kamerleden Leers (CDA) en Van Zuijlen (PvdA).
Jorritsma zegt dat, als alles meezit, de frequenties nog voor begin 1998 worden verdeeld. Dit kan echter alleen als het aantal kandidaten voor een DCS-1800-frequentie kleiner is dan de beschikbare hoeveelheid. Het kabinet wil twee landelijke vergunningen voor E-GSM-frequenties gecombineerd met DCS-1800-frequenties veilen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.