Rijk laat Internet-handel onderzoeken

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) heeft een zware werkgroep opdracht gegeven een schets te maken van de Internet-economie en de fiscale aspecten daarvan. Deze gemengde commissie bestaat uit ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Ze moet een inventarisatie maken en voorstellen doen voor een rechtvaardige belastingheffing.
De huidige fiscale wetgeving weet niet goed raad met handel via Internet. Bij deze vorm van commercie zouden vaak btw en invoerrechten worden ontdoken. Helemaal moeilijk wordt het als het geen fysieke producten maar bits betreft.
Vermeend ziet niets in maatregelen die alleen in Nederland gelden. Hij streeft naar een internationale oplossing voor belastingheffing in de informatiemaatschappij. Hij wil het internationale overleg hierover dan ook aanzwengelen. Uitgangspunt is dat elektronische handel alle ruimte moet krijgen, maar niet massaal de btw mag omzeilen. Naast de inkomsten die de staat dan misloopt zou dat te veel de concurrentiepositie van de reguliere handel verslechteren.
De werkgroep krijgt tot komend voorjaar de tijd haar bevindingen te rapporteren. Naast het ministerie van Financiën nemen ook de ministeries van Economische Zaken en van Verkeer en Waterstaat in de werkgroep zitting. Verder is de werkgeversorganisatie VNO-NCW van de partij als vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijfsleven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable