Selectieve outsourcing in opkomst

Steeds meer bedrijven kiezen voor selectieve outsourcing. Daarbij kiest men ook voor het uitbesteden van bedrijfskritische systemen. Dit komt naar voren uit het onderzoek 'Succesvol outsourcen van IT in Nederland', uitgevoerd door Nolan Norton Institute.

De algemeen heersende mening dat cruciale IT-systemen niet kunnen worden uitbesteed, spreken de onderzoekers van Nolan Norton Institute tegen. Zij hebben de succesfactoren van outsourcing geïnventariseerd. De resultaten zijn gebaseerd op de praktijkervaringen van klanten van CMG, CSC, Debis, EDS, Getronics, Hewlett-Packard, IBM, Origin en Roccade.
Selectieve outsourcing geniet steeds vaker de voorkeur boven uitbesteding van de gehele automatisering. Bedrijven maken een afweging welke diensten het beste intern, en welke het beste extern gerealiseerd kunnen worden. Wel waarschuwen de onderzoekers dat een te grote versnippering van leveranciers problemen met zich meeneemt ten aanzien van de aansturing. Ook bevelen zij aan om leveranciers de volledige verantwoordelijkheid te geven over de uitbestede dienst. Dit houdt in dat een leverancier zeggenschap moet krijgen over de te gebruiken infrastructuur en bijbehorende investeringsplannen.
Uit de praktijkgevallen blijkt ondermeer dat uitbesteding van het 'hart' van de IT-voorziening succesvol kan zijn. Wel eisen klanten harde garanties over de beschikbaarheid van bedrijfskritische systemen. Alleen het uitbesteden van toepassingen, die van directe invloed zijn op producten en diensten, blijft uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.