Menskracht grootste knelpunt bij 2000-project Rabo

Het grootste knelpunt bij het 'jaar 2000'-probleem is het vasthouden van deskundig personeel. Daarnaast kost het moeite om tijdens het langdurige project continu de boog gespannen te houden.

"Hoe behoud ik 2000-kennis voor de organisatie?" Met deze vraag kampt J. van Zanten, verantwoordelijk voor de oplossing van het millennium-probleem binnen Rabobank.
Niet de technische, maar de organisatorische problemen baren Rabobank de meeste zorgen. De eerste bedrijfskritische applicaties zijn succesvol getest en het project ligt op schema. Van Zanten heeft geen problemen ondervonden met leveranciers als Tandem die te traag zouden zijn met duidelijkheid over de millennium-status van hun producten. Dat verklaarde een medewerker van de ING onlangs inComputable. Rabobank heeft te maken met naar schatting achthonderd IT-leveranciers. Van Zanten zegt dat slechts een klein percentage geen informatie kan verstrekken over de status van hun producten.
De laatste dag van deze eeuw valt op vrijdag. Van Zanten wil het eerste weekend van 2000 een aantal teamsstand-by hebben, om onvoorziene problemen voor de eerste werkweek te verhelpen. "Vaardige medewerkers kunnen inzetten wordt een belangrijke succesfactor", meent Van Zanten. Van de tien mensen die je wil inzetten, kan je er zeven of acht krijgen. Door grote veranderingstrajecten als die van het millenium en de euro worden commerciële projecten uitgesteld. Van Zanten denkt dan ook niet dat de gespannen situatie op de arbeidsmarkt na 2000 zal versoepelen.
Het 2000-project omvat bij Rabobank drie fasen. De impactanalyse, om de omvang van het probleem in kaart te brengen, is samen met Origin uitgevoerd en afgerond. Daarna volgen het aanpassen van de systemen en applicaties, en het testen van de software en de hardware. De verantwoordelijke eenheden hebben vijfhonderd bedrijfskritische systemen geïdentificeerd. Voor die systemen eist de hoofddirectie een 2000-certificaat. Dat wil zeggen dat ze in een testomgeving van het rekencentrum van de Rabobank worden getest. Inmiddels zijn ongeveer twintig van de vijfhonderd kritische systemen gecertificeerd. De overige worden onder verantwoordelijkheid van de decentrale eenheden zelf getest. Doel is om in januari 1998 alle pakketten van leveranciers gereed te hebben voor 2000. Dan resteert voldoende tijd voor het testen van de applicaties. Die testfase moet 1 november 1998 afgerond zijn.
Rabobank heeft zijn leveranciers verzocht om op 1 juli dit jaar een statusoverzicht te leveren. Die eerste lijsten waren vaak onvolledig. De leveranciers die op 1 september hun lijst nog niet compleet hadden, worden nu onder druk gezet, met als ultieme sanctie het 'buiten de deur zetten'. Van Zanten: "Zo'n 2000-project is eigenlijk een grote 'opschoon actie'. Je komt allerlei fouten tegen die nog geen problemen veroorzaakt hebben. Daarnaast maken we vaak de afweging: handhaven we dit oude systeem, of is het beter een nieuw te kopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.