Overtollige soldaten kiezen voor automatisering

Zeventien militairen ruilden dinsdag hun geweren in voor computers. Het soldatenleven is voor hen ten einde. Voor de deze week afgezwaaide soldaten vormen PC's voortaan de frontlinie. Ze hebben een omscholingstraject achter de rug en starten een carrière in de automatisering.

"De IT-wereld is in geen enkel opzicht te vergelijken met het leger. Wat hiërarchie en werkzaamheden betreft, is er een verschil van dag en nacht", zegt Mark Adema, één van de omgeschoolde militairen. Adema werkte dertien jaar voor Defensie. Hij vond vorig jaar dat zijn diensttijd lang genoeg geduurd had en besloot zijn loopbaan een andere richting te geven. Samen met zestien dienstmakkers voltooide hij een omscholingscursus bij Proface Autmomatiseringsgroep. Momenteel werkt hij voor ABN Amro.
Adema hoort bij de eerste lichting beroepsmilitairen die de stap waagde. Proface is inmiddels met een tweede leergang gestart. De onderneming heeft een overeenkomst gesloten met het ministerie van Defensie, dat na de afschaffing van de dienstplicht kampt met een overschot aan beroepsmilitairen. "We selecteren de deelnemers aan de opleiding op hun interesse voor de automatisering. Het gaat om een speciale lichting, want de soldaten zijn ouder dan de normale cursisten. Dat brengt voordelen met zich mee; deze groep beschikt over werkervaring en een grote motivatie", legt directeur Peter Klabbers van Proface uit.
Adema heeft geen enkele spijt van zijn stap. "Ik mis Defensie als kiespijn." Na een gewenningsperiode heeft de ex-soldaat zijn draai gevonden in de automatisering. "Er worden wel eens grappen gemaakt over mijn verleden. En bij een wedstrijd kleiduivenschieten moest ik een blinddoek omdoen. Maar verder gaat het prima.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.