Loopbaan-keuze en examens via Internet

Deze maand maken zes scholen kennis met Schoolweb, de Internet-site van Wegwijs in Onderwijs Studie Informatiesystemen (Wiosis). Schoolweb is een interactief systeem, dat niet alleen toegang biedt tot Internet, maar ook de mogelijkheid biedt toetsen te genereren en lessen voor te bereiden.

Het bevat tevens het systeem voor loopbaanoriëntatie van Wiosis.
"Ik wil iets doen met ...", staat er op het scherm van Schoolweb. Leerlingen die nog niet zeker zijn van hun toekomstidealen, kunnen een aantal trefwoorden intoetsen. Schoolweb geeft vervolgens de onderwijsinstellingen weer die daaraan voldoen. De scholieren kunnen informatie opvragen van de school of universiteit of rechtstreeks naar de Internet-pagina van de instelling surfen. Als de instelling betaalt, mogen ze extra promotieteksten op het net zetten.
De interactieve loopbaanoriëntatie is het belangrijkste onderdeel van Schoolweb. Leraren hebben via een wachtwoord toegang tot meer onderdelen van het systeem. Ze kunnen Schoolweb gebruiken voor hun lessen. "Wij hopen op deze manier een inhoudelijke en technische voorsprong op andere scholen te verkrijgen. De docenten worden immers bijgeschoold door gerenommeerde organisaties", zegt Jan Kwekel van scholengemeenschap Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis. Deze vestiging van het Penta-college is één van de scholen die Schoolweb op proef hebben. Het systeem biedt de school de mogelijkheid om een aansluiting op Internet te krijgen en het gebruik ervan te controleren.
Schoolweb is een initiatief van het Amsterdamse bedrijf Aromedia, dat ooit begonnen is met het uitgeven van het studentenblad Sum. Het bedrijf zocht contact met partijen voor alle elementen die het via Schoolweb wilde leveren. Deze zoektocht resulteerde in een consortium van zes bedrijven. Cap Gemini zorgt voor de training van docenten, NL-net regelt de Internet-verbinding, Netscape is verantwoordelijk voor de navigatie op Internet en intranet, DEC verzorgt de hardware en netwerken, en NOB Interactive neemt de programmatuur voor zijn rekening. De deelnemende scholen ontvangen een compleet pakket van software, hardware, ondersteuning en helpdesk. Sponsors bekostigen het grootste deel van Schoolweb. Diverse bedrijven betalen geld om informatie te mogen geven op het Web. "Met name de uitgevers van educatieve software hebben veel belangstelling om op deze manier hun producten te introduceren", licht directeur A. Oosterhuis van Aromedia toe. Doel is om volgend schooljaar alle scholen toegang tot Schoolweb te geven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.