ICT-plannen Ritzen roepen vraagtekens op

Vorige week hoorden 110 scholen dat ze zijn geselecteerd als voorhoedeschool. Deze kopgroep kan beginnen met implementeren van ict in het onderwijs. De Vereniging van Schoolleiders vreest dat het stappenplan een tweedeling in het onderwijs veroorzaakt. Pas over vier jaar beschikken namelijk alle scholen in Nederland over de technologie.

'Investeren in voorsprong' is minister Ritzens plan dat ict in het onderwijs moet integreren. Aan het eind ervan moeten scholen beschikken over één computer per tien leerlingen. Jaarlijks selecteert het ministerie van Onderwijs een aantal scholen. Die krijgen een computer, een intern netwerk en een aansluiting op het onderwijsnetwerk. De docenten kunnen deelnemen aan bijscholing.
"Het aanwijzen van voorhoedescholen tast de concurrentiepositie van de overige scholen aan", licht Bert Zweers namens de vereniging toe. Hij vreest dat ouders hun kinderen naar voorhoedescholen zullen sturen. Tweede Kamerlid Oussama Cherribi (VVD) heeft diverse keren vraagtekens gezet bij het stappenplan van minister Ritzen. "Wie praat over voorhoedescholen, praat ook over achterhoedescholen."
Zweers vindt dat het ministerie de scholen die niet tot de kopgroep behoren een financiële toezegging moet doen. Als deze scholen weten dat ze geld voor ict krijgen, kunnen ze lenen en investeren om de achterstand te beperken. "Die financiële garantie krijgen we niet", zegt Zweers. "En dat blijft ook zo", aldus Pieter Hogenbirk van het procesmanagement ict. Hogenbirk sprak tijdens een conferentie van de I&I, de vereniging voor ict in het onderwijs.
Cherribi vraagt zich af of de scholen die later in het traject zitten van dezelfde faciliteiten profiteren als de kopgroep. Over de investeringen in de achterhoedescholen beslist immers een volgend kabinet. De onderwijzers vrezen tevens dat de scholing een grote druk op het personeel uitoefent.
Cherribi maakt zich verder zorgen over de exploitatie van het ict-plan. "De minister houdt onvoldoende rekening met de structurele kosten die de ict-operatie op de langere termijn met zich meebrengt. Een aantal bedrijven dat ervaring heeft met grote automatiseringsprojecten stelt dat de minister deze kosten te laag inschat." De minister heeft ooit aangegeven dat de inschatting van de bedrijven een manier is om de prijzen op te drijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.