ICT verandert weinig aan file-probleem

De ict-ontwikkelingen leiden niet tot een afname van het verkeer. Dit blijkt uit een rapport van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. De verbeterde IT zal wel een gelijke spreiding van het verkeer over de dag tot gevolg hebben. Een efficiënt gebruik van de wegen en een minder extreme piekdrukte zijn hiervan de consequenties.

De ict-ontwikkelingen beïnvloeden wel het zakelijk verkeer. Toch laat slechts een klein deel van dit verkeer zich vervangen door ict-toepassingen. Uit het rapport van de Adviesraad blijkt dat de eerste contacten tussen bedrijven, waarbij oriëntatie centraal staat, veel zakelijk verkeer met zich meebrengen. Deze verplaatsingen laten zich niet vervangen door ict, omdat persoonlijke contact in deze fase belangrijk is. De plannings- en uitvoeringscontacten kunnen daarentegen meer en meer langs virtuele weg verlopen, waardoor de auto niet gestart hoeft te worden. Zakelijke autoritten vinden vaker buiten de spitsuren plaats. De Adviesdienst verwacht verder een toename van de reisafstand vanwege de internationalisering van de contacten. Al deze ontwikkelingen, waarvan de effecten vaak tegen elkaar wegvallen, leiden niet tot een drastische afname van de drukte op de Nederlandse wegen.
Ook het niet-zakelijk verkeer neemt nauwelijks af door ict. De technologie leidt tot een aantal grote veranderingen in de maatschappij. Mensen kunnen telewerken en teleleren. Dat leidt op het eerste gezicht tot een afname van het verkeer. Een aantal neveneffecten van deze veranderingen doet de afname weer teniet. Mensen leggen bijvoorbeeld steeds meer contacten doordat de communicatiemogelijkheden toenemen. Uitgebreide reisinformatie, een groter aantal congressen en evenementen en meer vrije tijd zijn allemaal ontwikkelingen die veel verkeer met zich meebrengen. Ook teleshoppen laat volgens de Adviesdienst de drukte op de wegen niet afnemen, omdat er meer goederenvervoer zal plaatsvinden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.