Schaarste op IT-arbeidsmarkt geen fictie

De onduidelijkheid omtrent de beroepen in de IT is één van de belangrijkste oorzaken van het tekort aan informatici. Jongeren kiezen om deze reden vaak een andere studie. Dat zei hoogleraar informatica Jan van Leeuwen van de Utrechtse universiteit dinsdag tijdens een congres van de Vereniging Personeelswerving en Arbeidscommunicatie (PAC).

Van Leeuwen is ervan overtuigd dat het tekort aan informatici voorlopig blijft bestaan, terwijl de vraag groeit. "We kampen met een onbegrepen fenomeen: het studie-keuzegedrag van jongeren." Veel jongeren vermoeden dat het automatiseringsvak onaantrekkelijk is. "Als wij de informatiemaatschappij willen realiseren, moeten we duidelijker maken wat de kansen en vereisten voor beroepen in de IT-sector zijn." Van Leeuwen is somber over het wegnemen van de gesignaleerde onbekendheid. "Het omschrijven van profielen voor IT-bedrijven, beroepen en opleidingen kan een oplossing bieden. Ook het profileren van IT in de media als 'niet alleen maar technisch' kan een bijdrage leveren." Toch denkt de hoogleraar dat de onbekendheid met beroepen in de IT niet valt op te heffen. "Het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op de arbeidsmarkt voor de IT kost tijd en geld, is altijd achterhaald door de ontwikkelingen en is niet productief."
Informatica-directeur Kees van Loon van de Haagse Hogeschool stelt dat alleen een gezamenlijke inspanning van het onderwijs en bedrijven de krapte kan opheffen. Ook van Leeuwen poneerde de stelling dat allianties van onderwijsinstellingen met bedrijven moeten leiden tot de vereiste schaalvergroting voor het hbo en WO. Hierbij is geen taak voor de overheid weggelegd. Van Loon concludeert dat sprake is van een reëel en deels structureel tekort. "De markt vraagt ongeveer vijfduizend opgeleide informatici. Het hbo levert minimaal 1500 afgestudeerden, oplopend tot een maximum van tweeduizend schoolverlaters. Het wetenschappelijk onderwijs levert tussen de 350 en vierhonderd academici", rekende Van Loon voor. "Een deel van de schaarste is incidenteel, vanwege het 2000-probleem en de euro. Een deel is echter structureel. Ondernemingen moeten namelijk hun achterstand inhalen in lopende projecten en ict wordt op steeds meer gebieden ingezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.