Managed hosting door True

Snel rekenen met parallelle computers

 

Aan de Universiteit van Amsterdam zijn numerieke schema's voor parallelle computers ontwikkeld waarmee ingewikkelde berekeningen aanzienlijk sneller zijn uit te voeren. Morgen, vrijdag 28 november, hoopt J. de Swart hierop promoveren.

In Nederland wordt vrij veel onderzoek gedaan naar parallelle computers. Bij deze computers is de verdeling van het werk over de verschillende processoren onafhankelijk van het probleem.
Het onderzoek van De Swart richtte zich op parallelle software voor impliciete differentiaalvergelijkingen. Stelsels van dergelijke vergelijkingen komen voor bij het modelleren van veel tijdsafhankelijke industriële processen. Voorbeelden hiervan zijn: de bewegingen van robots, chemische reacties en het gedrag van elektrische circuits. Omdat deze stelsels te moeilijk zijn om exact op te lossen, wordt meestal gebruik gemaakt van een numeriek schema. Vervolgens wordt dan met behulp van een computer een benadering voor de oplossing gevonden.
Tegenwoordig nemen de omvang en de complexiteit van de problemen echter sneller toe dan de snelheid van de rekenprocessoren. Om de rekentijd terug te brengen, bieden parallelle computers, die meerdere processoren bevatten, uitkomst. Promotor is prof. dr. P.J. van der Houwen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/213417). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×