Directeur BT vraagt meer actie overheden

De nationale overheden moeten zich meer inzetten om de concurrentie op de telecommarkt te versterken. Dit vindt directeur Europa Patrick Gallagher van British Telecom (BT). Volgens hem bestaan er nog teveel barrières om van een volledig open markt te spreken.

Gallagher bracht een bliksembezoek aan Nederland tijdens zijn reis over het continent om de resultaten te presenteren van een marktonderzoek in opdracht van BT. De uitkomsten tonen de wensen van het Europese bedrijfsleven wat betreft liberalisering van de telecommunicatiemarkt. Van de bedrijfsleiders denkt 85 procent dat een open markt gunstig is voor hun onderneming. Slechts 31 procent is tevreden met de huidige leverancier; 83 procent overweegt een overstap.
Die resultaten verrassen Gallagher niet. De regeringen moeten eerlijke competitie mogelijk maken. "De interconnectie, de licentieverdeling en het ontbreken van onafhankelijke regulatoren werpen nog blokkades op. Niet voor niets vindt 87 procent van de bedrijven dat het succes van liberalisering afhangt van eerlijke concurrentie."
Met liberalisering heeft BT ervaring. De voormalige Engelse monopolist probeert als nieuwe partij een positie te verwerven op de open markten in Europa. BT gaat daartoe allianties aan met lokale bedrijven, waaronder Telfort in Nederland.
Volgens het BT-onderzoek verwacht 95 procent van de ondervraagden dat na liberalisering de prijzen zullen dalen. "Maar een verlaging van prijzen is een onderwerp voor de korte termijn. Als de prijs teveel daalt, stort de markt in. Kwaliteit van diensten is veel belangrijker", stelt Gallagher. De overname van MCI door Worldcom beïnvloedt volgens hem de Concert-diensten in Europa niet. Concert was dejoint venture tussen BT (75 procent) en MCI (25 procent). Het wegvallen van MCI is geen ramp. "Wij bezitten het intellectuele eigendom en leveren het portfolio. MCI Worldcom blijft de distributeur in de VS, maar niet meer exclusief. We zoeken andere partners. Veel kandidaten hebben ons al benaderd; we zijn na de verkoop van onze MCI-aandelen rijk. In Europa blijft BT via onze allianties de enige distributeur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.