Gemengde gevoelens bij bonden over Roccade

Getronics-topman A. Risseeuw verlaagde met het millennium-probleem als argument zijn bod op Roccade zoveel dat de overheid de prijs te laag vond. De vakbonden houden gemengde gevoelens over aan het mislukken van de overname.

Gerard van Hees, bestuurder van de FNV Dienstenbond, betreurt dat de kans voorbij gaat om een groot Nederlands automatiseringsconcern op te bouwen dat binnen Europa in de top-vijf zou belanden. Tegelijkertijd wijst hij er op dat een deel van het Roccade-personeel weinig op had met de autocratische manier waarop Risseeuw zijn onderneming leidt. Wim Burggraaf, bestuurder van de Dienstenbond CNV, heeft ook dit soort gemengde gevoelens. Veel CNV-leden voelen zich niet thuis in de 'aparte cultuur' die Risseeuw bij Getronics heeft opgebouwd.
De bonden hebben de indruk dat niet de millennium-problematiek maar de overnameprijs het voornaamste struikelblok vormde. Tussen het 'openingsbod' van Getronics (ongeveer 1,2 miljard) en de zevenhonderd miljoen die IBM bood, lag een groot gat. Aangenomen wordt dat Risseeuw alles geprobeerd heeft dit verschil terug te brengen. Anders zouden zijn aandeelhouders, waarvan 80 procent pensioenfondsen zijn, de indruk krijgen dat hij teveel betaalde.
Risseeuw gebruikte het 2000-probleem om de prijs te drukken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon billijken dat de aansprakelijkheid voor eventuele vervolgschade door het 2000-probleem deels op de overheid zou worden afgewenteld. Onverteerbaar vonden Biza en Financiën het dat Risseeuw ook alle kosten van aanpassing van programma's van de prijs af wilde halen. Risseeuw schroefde deze kosten buiten alle proporties op. Van Hees: "De Staat heeft kennelijk ergens een grens willen trekken. Daarop heeft Risseeuw zijn conclusies getrokken." Ook Burggraaf gelooft dat het afketsen puur een geldkwestie is geweest.
De CNV-bestuurder had overigens niet verwacht dat de overname na een vrijage van bijna vijf jaar helemaal zou afketsen. Risseeuw en de Roccade-top kenden elkaar door en door. Zeker is ook dat de directie van Roccade in het laatste stadium de ontwikkelingen heeft versneld door in een brief aan Biza spoed te eisen. Bovendien zag de directie met lede ogen aan hoe Risseeuw de positie van Roccade steeds negatiever voorstelde.
De bonden willen niet te ver vooruitlopen op wat er nu met Roccade moet gebeuren. Wellicht komt IBM nog in beeld. Burggraaf: "IBM is qua kennis en andere hulpbronnen duidelijk superieur. Ook op gebied van dienstverlening heeft IBM veel te bieden. Nadeel is dat Roccade na aansluiting bij IBM slechts een klein onderdeel van een wereldconcern wordt." Burggraaf acht het ook nog mogelijk dat Roccade naar de beurs gaat en zelfstandig blijft. Deze mogelijkheid is geopperd door de directie van Roccade. De Nederlandse Staat reageert echter niet enthousiast op een eventuele beursgang van Roccade.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.