Universiteit zoekt IT-ondernemerstalent

De universiteit van Leiden wil studenten met ondernemerstalent aantrekken. De geselecteerde academici moeten veelbelovende onderzoeksresultaten op het gebied van informatica uitwerken tot commerciële producten.

De universiteit ervaart al jaren dat wetenschappelijke onderzoeken in de praktijk zelden worden uitgevoerd. Ze gaat nu zelf de banden met de buitenwereld versterken. Het project is een initiatief van professor H. Wijshoff van de vakgroep Informatica. "In de vakgroep Informatica bestaat voldoende belangstelling om iets te ondernemen. De onderzoekers hebben echter veel mogelijkheden om elders te werken en ze voelen zich niet gebonden aan een instituut. Ze nemen nooit de stap om twee jaar achter elkaar aan een product te werken", verklaart hij het geringe aantal universitaire onderzoekers dat het onderzoek commercieel exploiteert.
Er zijn twintig beurzen beschikbaar. De financiering komt voorlopig van Europese subsidies en de universiteit zelf. De geselecteerde studenten starten met een algemene ict-opleiding van drie maanden. Daarna levert de universiteit onderwijs op maat. De universiteit verwacht dat dit onderwijs-naar-vraag belangrijk gaat worden, omdat steeds meer informatici levenslang moeten leren. Het project biedt de Leidse universiteit dan ook de mogelijkheid om daar ervaring mee op te doen.
De studenten moeten zowel informatica-kennis als inzicht in de bedrijfskunde vergaren. De initiatiefnemers verwachten niet alleen aanmeldingen van informatica-studenten. "Ik reken op ondernemers zonder IT-expertise en automatiseerders die onder een baas werken en voor zichzelf wil beginnen. Uiteraard verwacht ik ook aanmeldingen van de reguliere student informatica", aldus Wijshoff.
De deelnemers ontvangen een minimuminkomen. De ondernemer kan tijdens de startperiode van zijn bedrijf eveneens rekenen op financiële steun. De onderzoeken die voor exploitatie in aanmerking komen, liggen al klaar. Een marktonderzoeksbureau onderzoekt vooraf of de beoogde toepassing zich inderdaad leent voor exploitatie. Dit project is volgens de initiatiefnemers een succes als voldoende marktrijpe IT-producten en draaiende ondernemingen ontstaan. De universiteit verwacht de komende jaren de beurzen te blijven verlenen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.