Managed hosting door True

NC slaat nog niet echt aan

 

De opkomst van de netwerkcomputer verloopt nog steeds traag. Tot nog toe zijn er veel mislukte projecten. Recentelijk blies koeriersbedrijf Federal Express de implementatie af. Er klinken echter ook optimistische geluiden. Sun en IBM werken samen aan het Java-besturingssysteem.

NC-producent IBM beweert dat het meerdere grote klanten heeft, die elk tussen de dertig- en veertigduizend NC's zouden inzetten. Deze contracten zouden de grootste zijn die IBM tot nu toe heeft gesloten voor de NC. NC-fabrikanten zijn tot op heden niet happig op het onthullen van specifieke verkoopcijfers. IBM's NC-topman Jim Gant spreekt van "enkele duizenden klanten die elk meer dan tienduizend machines zullen inzetten". Gant onthulde wel dat deze anonieme gebruikers vooral in de distributie- en de financiële sector zitten.
Onderzoeksbureau Zona Research schat dat NC-fabrikanten dit jaar ruim 350 duizend machines zullen verkopen als vervanger voor de PC. Eerdere voorspellingen van diverse analisten bleken echter te optimistisch te zijn. De NC heeft lang niet zo snel vaste voet aan de grond gekregen als aanvankelijk werd voorspeld. Dit valt voornamelijk te wijten aan bezorgdheid over de hoge netwerkeisen, beveiligingsaspecten en het tekort aan Java-applicaties.
IBM zegt deze problemen aan te pakken met de levering van het applicatiepakket Esuite, dat geheel in Java is geschreven. Deze software blijkt echter nog niet stabiel genoeg te zijn, getuige moeizame demonstraties van IBM zelf. De leverancier belooft later dit kwartaal producten uit te brengen waarmee NC-netwerken te beveiligen zijn met smartcards en wachtwoorden.
Ondertussen verliest de NC weer een slag. De Amerikaanse transportfirma Federal Express stapt af van de netwerkcomputer en kiest Windows-PC's voor ruim 75 duizend werkplekken. Fedex heeft maandenlang proeven gedaan met diverse soorten NC's, waaronder Javastations van Sun. Deze machines werden letterlijk en figuurlijk te licht bevonden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/213725). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×