Partijen in waterbeheer gaan data delen

Rijkswaterstaat, provincies en waterschappen zijn eind vorig jaar het 'Convenant informatievoorziening voor de sector water' overeengekomen. Het convenant beoogt vrije uitwisseling van gegevens tussen, en het vrije gebruik daarvan door alle bij het waterbeheer betrokken partijen.

Het convenant is een initiatief van medewerkers van de Unie van Waterschappen (waarbij alle 66 waterschappen zijn aangesloten), het Interprovinciaal Overleg (IPO, de twaalf provincies) en drie diensten van Rijkswaterstaat. Een overlegplatform voor bij het waterbeheer betrokken partijen vormt de Commissie Integraal Waterbeheer (CIW). Deelnemers aan dat overleg hebben zich achter het convenant gesteld. Nu het ministerie van Verkeer en Waterstaat (Rijkswaterstaat), IPO en Unie van Waterschappen als eerste hebben getekend, is het de bedoeling dat geleidelijk aan andere CIW-leden aansluiten.
Een belangrijk gereedschap voor samenwerking is deCIW-gegevensstandaard. Dit is een subset van deGegevensstandaard Water (GW'96), die de Unie van Waterschappen heeft ontwikkeld als onderdeel van hetAdventus-stelsel. Dit stelsel moet de informatievoorziening binnen (en tussen) de waterschappen stroomlijnen. Een ander Adventus/CIW-instrument is deStekkerdoos Water, een door het Waterloopkundig Laboratorium ontwikkelde softwarehulpmiddel voor vertaling van GW'96 naar het uitwisselingsformaat Nefis en omgekeerd. Convenantpartners committeren zich aan het gebruik van zowel gegevensstandaard als uitwisselingsdoos. Ook onderlinge afstemming van applicaties beogen ze, alsmede koppeling van hun netwerken. Dat zijn het V&W-net, IPO-net enWaterring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.