AMD's K6-3-chip zou Intel bedreigen

Chipproducent AMD lanceert in januari zijn nieuwe K6-3-processor, codenaam Sharptooth. Volgens de eerste tests, van de website Anandtech (http://www.anandtech.com/), is deze chip een flinke concurrent voor de producten van processorreus Intel.

Uit de tests van student Anand Lal Shimpi zou blijken dat de 450 MHz K6-3 beter presteert dan Intels Pentium II op diezelfde kloksnelheid, inclusief de varianten van die chip. Deze prestatiewinst dankt de chip ondermeer aan de toevoeging van 256 kilobyte Level 2 cachegeheugen dat direct op de processor zelf zit. Intel paste dit ook toe om zijn zwakke Celeron om te vormen tot een krachtige processor. Die slanke Pentium II-variant kreeg echter maar 128 KB aan cache. Dat leverde wel een prestatiewinst van 20 tot 30 procent op.
Het lijkt er nu op dat de K6-3 zo'n 12 procent sneller is dan Pentium II-chips met dezelfde kloksnelheid. De recensie van Anand is echter onderhevig aan kritiek vanwege het ontbreken van een aantal belangrijke benchmark-tests. De uitgevoerde tests benadrukken de sterke punten van AMD-processoren, maar bijvoorbeeld de standaard Winbench 3D- en 3D-renderingtest ontbreekt. Intel blinkt juist uit op die gebieden. Chip-analist Dean McCarron van onderzoeksbureau Mercury Research meent dat de testresultaten wel degelijk valide kunnen zijn. "Deze cijfers zijn niet verbazend, gezien de dingen waar AMD de laatste tijd aan heeft gewerkt", aldus McCarron.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.