Internet-providers blijven snel groeien

De snelle groei bij de Internet-providers zet zich voort. Nederlandse bedrijven die uiteenlopende diensten voor Internet aanbieden, zien hun gezamenlijke omzet dit jaar verdubbelen tot ruim vier miljard gulden.

Het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf (3EIM) verwacht spectaculaire groeicijfers bij deze Internet-providers. Ook de werkgelegenheidsgroei binnen deze sector houdt aan. Eind dit jaar zullen daar al vierduizend mensen werkzaam zijn. Vorig jaar waren dit er tweeduizend en in 1995 ongeveer 350.
Dit blijkt uit de publicatieBedrijfsleven in beeld: Internet-providers. Driekwart van de Internet-providers werkt samen met een ander bedrijf. Een kwart zoekt een fusie- of overnamepartner. De gemiddelde leeftijd van de bedrijven is 2,5 jaar.
De dienstensector is verreweg de grootste afnemer in de zakelijke markt. Van de organisaties die toegang bieden tot Internet, doet 29 procent dit met name voor de zakelijke markt en 13 procent voor de particuliere markt. De helft van de Internet-dienstverleners biedt 'content' (inhoud). Hieronder worden diensten met een grotere toegevoegde waarde verstaan, zoals het ontwerpen van websites. De resterende 8 procent van de bedrijven behoort tot de 'backbone-providers'. Dit zijn aanbieders van toegang via een aansluiting op de Internet-backbone.
De tarieven veranderen sterk. Verschillende diensten die medio vorig jaar nog geld kostten, zijn momenteel gratis. De tarieven hebben betrekking op vier soorten dienstverlening: verlenen van Internet-toegang, verschaffen van e-mail-adressen, aanbieden van standaardpakketten met webruimte en een eigen domeinnaam, en het ontwikkelen van een eigen website.
De resultaten ontwikkelen zich gunstig. In 1996 zag driekwart van de Internet-bedrijven zijn winst stijgen. Voor 1997 en 1998 verwachten zij een nog positiever beeld. Ruim 80 procent houdt rekening met een toename van de winst, terwijl geen enkel bedrijf een winstdaling verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.