Kabinet wil WWW-officier van justitie

Voor de opsporing van criminaliteit op de elektronische snelweg stelt de overheid een landelijke officier van justitie aan. Daarnaast gaat het kabinet uitbreiding van het meldpunt kinderporno op Internet voor het melden van andere delicten stimuleren.

Dit blijkt uit de notaWetgeving voor de elektronische snelweg die minister Sorgdrager van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gezonden.
Om rechtsonzekerheid en verwarring op Internet te voorkomen, zijn internationale samenwerking en harmonisering van rechtsnormen noodzakelijk. De nota concludeert dat de bestaande juridische kaders over het algemeen toepasbaar zijn op Internet. Probleem is wel het internationale karakter van de elektronische snelweg tegenover de territoriaal georganiseerde overheden. De betekenis van fysieke afstanden en staatkundige grenzen neemt af. De plaats waar iemand zich bevindt, is niet meer automatisch de locatie waar handelingen plaatsvinden. Soms is die plaats niet te lokaliseren. Voor dit probleem bestaat geen allesomvattende oplossing.
Naast internationale harmonisatie van regels worden regels voorgesteld voor samenwerking tussen opsporingsdiensten en andere autoriteiten die het recht handhaven. Een opsporingsdienst moet acties kunnen ondernemen die gevolgen hebben in een ander land. Dat land moet daar achteraf van in kennis worden gesteld en er goedkeuring aan verlenen. Verder overweegt het kabinet om tussen landen inlichtingen uit te wisselen, ook als niet vaststaat dat het een in beide landen strafbaar gesteld feit betreft.
De nota kondigt tevens een onderzoek aan naardatamining. Centraal hierbij staat de vraag of het toegestaan is via openbare netwerken gegevens te verzamelen over personen. In het Algemeen Bestuursrecht komt een 'experimenteerbepaling', opdat de overheid in het contact met burgers elektronische documenten kan gaan gebruiken, bijvoorbeeld elektronische vergunningsaanvragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.