Nederland is middenmoter op Internet

Volgens de recentste gegevens van NUA Internet surveys kent Nederland nu één miljoen Internet-gebruikers. Dat betekent dat 6,42 procent van de totale bevolking met enige regelmaat op het net te vinden is.

Daarmee neemt Nederland een middenpositie in. Nederlanders blijven ver achter bij landen als Finland (20,4 procent), IJsland (45), Noorwegen (32,5), Zweden (21,34) en Denemarken (11,5). Zelfs de voormalige Sovjetstaat Estland (12,3) kent relatief gezien meer Internet-gebruikers dan Nederland. Achterblijvers in Europa zijn Rusland (0,4 procent), Italië (0,67), Frankrijk (0,69, Minitel!), Griekenland (1) en België (1,9).
De 'magische grens' blijkt te liggen rond de 15 procent. In het verleden is gebleken dat, als een apparaat een penetratiegraad van 15 procent weet te behalen, dan heel snel het aantal gebruikers toeneemt. Dit effect viel waar te nemen bij de opkomst van de radio, televisie, telefoon, CD-speler en faxmachine. Hoewel de fax al in de jaren dertig werd uitgevonden, duurde het tot begin jaren negentig voordat deze tot de huiskamer doordrong.
Na het overschrijden van de genoemde grens wordt het steeds noodzakelijker om bijvoorbeeld een e-mail-adres te bezitten. De gang van zaken in Verenigde Staten is illustratief. Daar waren in april vorig jaar 45 miljoen Internet-gebruikers (16,16 procent). Daarna ging het razendsnel. Nog geen jaar later (februari 1998) bedraagt het aantal Amerikaanse Internet-gebruikers 62 miljoen (30).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.