IT-bedrijven blijven deeltijdwerk weren

De automatiseringsbranche sluit een grote groep vrouwen uit door werken in deeltijd in heel beperkte mate toe te laten. Dit zegt bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond.

Juist in de tijd waarin de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, is het niet verstandig blokkades op te werpen. Toch lijkt deeltijdwerk nog niet tot de bedrijfstak door te dringen.
"Bij ons is werken in deeltijd niet bespreekbaar", zegt directeur Kees Weug van CMG-Diensten. "We praten er regelmatig over, maar het gebeurt niet." Werken in deeltijd is inmiddels redelijk geaccepteerd in Nederland. De automatiseringsbranche loopt daarmee niet in de pas. IT-bedrijven lijken niet van plan om op dit gebied de maatschappelijke ontwikkelingen te volgen. Slechts een enkel bedrijf staat schoorvoetend deeltijdwerk toe. Origin bijvoorbeeld biedt de mogelijkheid om vier dagen per week te werken. Dat trekt volgens woordvoerder Geerd Schlangen veel kandidaten. "Maar", zo meent Koudys, "ook bij Origin zijn de mogelijkheden omparttime te werken heel beperkt."
De politieke partijen werken onder leiding van Groen Links aan een wet die het recht op deeltijdwerk vastlegt per 1 januari 1999. Als die wet aangenomen wordt, moet de IT-branche zich daarbij neerleggen.
Koudys meent dat de IT-sector een kans laat liggen om mensen aan te trekken. "Veel vrouwen willen bij voorbaat niet werken in deze bedrijfstak. Deeltijdwerk is niet geregeld en de werknemers maken lange dagen. Ook veel mannen denken verder dan louter hun carrière. Bovendien kunnen ze er niet meer klakkeloos vanuit gaan dat hun partner op de kinderen past."
Weug is zich ervan bewust dat CMG mensen uitsluit door deeltijd te verbieden. "Toch denk ik niet dat wij onze doelgroep substantieel vergroten als we deeltijdwerk invoeren." Weug vervolgt: "We zijn ervan overtuigd dat we als dienstverlener goed bereikbaar moeten zijn. Het is voor de klanten vervelend als ze ons proberen te bellen en na een week pas antwoord krijgen. Onze service gaat door deeltijdwerk achteruit. Goed georganiseerde bedrijven hebben voor elk project één leider en niet meerdere mensen in deeltijd."
Koudys beseft dat de branche niet uit zichzelf massaal zal overgaan tot deeltijdwerk. "In de automatisering gaan de mensen vaak 100 procent voor het werk. Vaak werken zij in projecten. 'Uurtje-factuurtje' is heel normaal. Bovendien is de bedrijfstak - die heel marktgericht is - nogal individueel ingesteld." Een wettelijke regeling zal de automatisering tot overgave moeten dwingen. "Op dit moment is het makkelijker aan klanten te komen dan aan personeel. De branche moet voorzichtig met zijn mensen omspringen. Bovendien heeft deze cultuur een nadelig effect op studenten die een richting gaan kiezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.