Getronics ambieert toppositie in Europa

Getronics gaat een krachtig expansiebeleid over de grens voeren. Topman Risseeuw durft het avontuur aan, nu uit de uitstekende resultaten van het boekjaar 1997 blijkt hoe stevig zijn bedrijf in Nederland verankerd is.

In 2000 wil Risseeuw de helft van zijn omzet uit het buitenland halen, tegen 27 procent in 1997. Daarvoor moet Getronics zijn positie versterken via acquisities van grotere IT-bedrijven. In Scandinavië, waar het in Noorwegen en Denemarken aanwezig is via Ark Asa en Cinet, zal het accent liggen op uitbreiding in Zweden en Finland. Daarnaast tracht Getronics voet aan de grond krijgen in Frankrijk en Engeland en wil het in Spanje zijn winstgevendheid verbeteren door bedrijven over te nemen die actief zijn in softwareconsultancy en computerdienstverlening. Nu de overeenkomst met Roccade niet is doorgegaan, kan Getronics zich concentreren op het uitgroeien tot een grote, internationale IT-speler.
Het 2000-probleem kost Getronics geld, maar levert ook het nodige op. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een eenmalige post van zeventien miljoen gulden ten laste van het fiscale jaar 1997 genomen. Dit bedrag denkt het kwijt te zijn aan de reparatie van de eigen systemen, waarbij het voornamelijk gaat om de administratieve ex-Raet-systemen. Wat betreft het binnenhalen van millennium-opdrachten, met name voor het testtraject, is het plafond bereikt; Getronics helpt uitsluitend nog bestaande klanten. Maar ook bij hen voorziet Risseeuw moeilijkheden.
Risseeuw bestempelt de euro als een veel interessanter probleem. "In tegenstelling tot bij het Jaar 2000-probleem zijn klanten bereid te investeren in de euro. Maar ook hier is de druk bij financiële instellingen voelbaar, omdat de AEX in al haar wijsheid heeft besloten al op 1 januari 1999 over te stappen. Ik verwacht echter dat de banken de aanpassingen wel op tijd af hebben."
Getronics rondde het boekjaar 1997 af met een omzet van 2,77 miljard en een winst van 180 miljoen gulden. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 25,6 en 36,8 procent in vergelijking met 1996. Toen realiseerde de automatiseerder een omzet van 2,21 miljard en 131 miljoen gulden. Zonder de acquisitie van het Noorse IT-bedrijf Ark Asa, die is meegeconsolideerd vanaf het laatste kwartaal, zou de omzet met een 21,4 procent interne groei zijn toegenomen tot 2,68 miljard gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.