Computerstoringen hinderen verkiezingen

De verkiezingsuitslagen voor de gemeenteraden en lokale besturen gisteren zijn ernstig vertraagd door het uitvallen van computersystemen in ondermeer Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Zaandam.

In de hoofdstad waren de uiteindelijke resultaten pas om half één 's nachts bekend, ruim drie uur later dan verwacht. Gemeentes en leveranciers onderzoeken nu de oorzaken voor deze storingen en komen later vandaag met reacties.
Ook in Nijmegen en Zaandam waren de centrale servers platgegaan. Deze machines verwerken de gegevens van de diverse stembureaus in de gemeentes. Den Haag leed onder "problemen met de transmissie en de software", aldus de officiële verklaring. De landelijke bestuurszetel besloot om in ieder geval tussenstanden te melden, maar moest daar om tien uur 's avonds mee stoppen. De oorzaak: 'het geheugen van de gemeentelijke computers is onvoldoende om de gegevens te verwerken'.
Burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam heeft al aangekondigd dat hij de IT-rekening van de verkiezingsavond niet zal betalen. De software- en hardwarefirma Civility heeft de gebruikte software geleverd. "Wij werken nu samen met de betrokken gemeentes aan een analyse van het probleem. Vanmiddag komen wij met een officiële reactie", reageert Hans Dijkstra, directeur van de Amsterdamse vestiging van Civility. Overigens werkt ditzelfde bedrijf ook, tot nog toe tevergeefs, aan de automatiseringsproblemen bij de Amsterdamse Sociale Dienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.