Civility geeft falen bij stemmen toe

Roccade-dochter Civility geeft haar falen toe bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Het tellen van de stemmen liep vooral in de hoofdstad behoorlijk spaak. De gemeente Amsterdam krijgt zelfs een schadevergoeding. De precieze hoogte daarvan wordt in onderling overleg vastgesteld.

De software voor de verwerking van de verkiezingsuitslagen was verkeerd overgezet. Het lukte niet de computer die de stemmen moest tellen te starten. Toen het stembureau Civility om hulp vroeg, bleken er geen medewerkers bereikbaar te zijn die het probleem hadden kunnen oplossen. Burgemeester Patijn was laaiend over dit gebrek aan service. Amsterdam bleef verstoken van tussentijdse uitslagen, terwijl de einduitslag veel te laat binnenkwam. De verwerking moest plaatsvinden door gegevens handmatig in te voeren.
Roccade Civility is marktleider in overheidsautomatisering. Overigens was Civility niet de enige software-ontwikkelaar die een nare smaak overhoudt aan de laatste verkiezingen. Ook in andere gemeenten zagen softwarehuizen hun programmatuur falen. Het ergst waren de problemen in Den Haag, Goes en Nijmegen. In Goes is een nieuw type stemcomputer gebruikt waar via een beeldscherm kon worden gestemd. Uit twee van deze apparaten konden pas na middernacht de uitslagen worden gehaald. Verder liepen de wachttijden enorm op omdat alles te traag werkte.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.