Professor Herschberg overleden

Professor Israël Samuel Herschberg is gisteren in Delft kort na een herseninfarct overleden. Hij was tot begin dit jaar hoogleraar informatica aan de Technische Universiteit van Delft.

Herschberg genoot vooral bekendheid als deskundige op het gebied van de beveiliging van informatiesystemen en zijn strijd tegen computerkrakers. Hij heeft altijd gesteld dat computers nooit voor honderd procent te beveiligen zijn. Om dat te bewijzen kraakte hij samen met zijn studenten de zwaarst beveiligde systemen. Hij omschreef zichzelf als een 'ethisch kraker', die er alleen op uit is anderen de zwakke plekken te tonen.
Hij zocht veelvuldig de publiciteit om de samenleving te waarschuwen voor de kwetsbaarheid van de informatiemaatschappij. Nog drie weken geleden verklaarde hij in een interview in De Telegraaf dat er gedurende zijn loopbaan niet veel veranderd is. Hij constateerde dat zijn afscheidsrede veel leek op zijn intreerede uit begin jaren zeventig. "Toen ik aantrad heb ik het bedrijfsleven een rapportcijfer van twee tot drie gegeven voor hun prestaties op het gebied van beveiliging. Als ik nu weer een cijfer geef, zeg ik: van drie tot twee."
In hetzelfde interview veegde hij overigens ook de vloer aan met de millennium-hype: "Zonder veel overdrijving durf ik te stellen dat meer personen nu al financieel beter zijn geworden van het opwerpen van het probleem, dan dat er mensen onder zullen lijden." Professor Herschberg is zeventig jaar geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.