Compaq rondt integratie met Tandem af

Compaq heeft de integratie met Tandem juridisch afgerond. Het wegwerken van de cultuurverschillen is de volgende stap. Algemeen directeur Ton Pannekoek ziet dat met vertrouwen tegemoet, omdat het om twee relatief kleine groepen gaat. Hoe dat straks moet met de integratie van de tweeduizend Digital-werknemers, kan hij nog niet zeggen.

Al meer dan tien jaar is Pannekoek het gezicht van Compaq Nederland, inmiddels als algemeen directeur van de nieuwe Compaq/Tandem-organisatie. Wat er van die functie overblijft na overname van Digital, is nog onduidelijk. De 49-jarige Pannekoek kan geen commentaar geven omdat een radiostilte is afgekondigd gedurende de afwikkeling van de koop.
De integratie met Tandem is gevierd op 18 februari in de Beurs van Berlage. Volgens Pannekoek konden de medewerkers van de Nederlandse organisaties daar, om te wennen, elkaar letterlijk en figuurlijk zien en voelen. Cultuurverschil is er: het beeld van de Tandem-werknemer (de wat oudere, door de wol geverfde IT-consultant) verschilt hemelsbreed van dat van de Compaq'er (de jonge, snelle verkoper). Pannekoek: "Omdat het om twee kleine groepen gaat - 120 Compaq-werknemers tegenover 110 van Tandem - is het naar elkaar toegroeien beheersbaar."
Het voormalige Tandem-hoofdkantoor in Hoofddorp wordt voorlopig aangehouden naast de Compaq-hoofdvestiging in Gouda. Over de huisvesting van Digital, dat hoofdkwartiert in Utrecht, kan Pannekoek geen uitspraak doen. "Wel is het een normale gang van zaken dat grote bedrijven diverse grote vestigingsplaatsen in het land hebben. Verder geloof ik in een wedergeboorte van het telewerken, al zal daarvoor de managementstijl in het bedrijf moeten veranderen."
Compaq positioneert zich tegenwoordig als aanbieder van complete IT-dienstverlening. Het ultieme doel, IBM passeren, is in Nederland bijna bereikt. Afgelopen jaar bedroeg de omzet in Nederland 1,3 miljard gulden. Pannekoek: "De meeste omzet halen we uit hardware, terwijl de concurrenten dat met software en dienstverlening doen." Binnenkort zal Compaq in een nieuwe marktstrategie bepalen wat voor hogere omzet uit services gehaald moet worden. "We zullen ons niet opwerpen als dé totale dienstleverancier", zegt Pannekoek. "Onze activiteiten moeten complementair aan elkaar zijn. In bepaalde delen van de markt zijn we daarom niet actief."
Het voormalige Tandem levert betrouwbare, parallel uitgevoerde systemen voor de verwerking van gegevensintensieve processen. Met deze activiteiten erbij kan Compaq een compleet platform aanbieden. De meerwaarde van de combinatie zal ook in Nederland binnen afzienbare tijd tot resultaten leiden, beweert Compaq.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.