Wedstrijd moet Twinning-talent lokken

Organisatie-adviesbureau McKinsey organiseert een ondernemingsplanwedstrijd, New Venture 98, om inschrijvingen te genereren voor het Twinning-initiatief. De competitie loopt tot oktober. De drie beste plannen krijgen vijftigduizend gulden.

Gisteren startte de competitie op de Technische Universiteit Delft. New Venture 98 is een niet-industriespecifiek project waarmee McKinsey elders in Europa al succes heeft gehad. In Duitsland zijn uit zeshonderd inzendingen ruim vijftig bedrijven voortgekomen. Voor Nederland legt de samenwerking met het Twinning Netwerk het accent op ict. Aspirant-entrepreneurs kunnen hun ideeën indienen bij een jury. Deze beoordeelt of de plannen kans hebben op de wereldmarkt en of ze innovatief zijn. Rob Schuyt, voorzitter van het implementatieteam van Twinning Netwerk, denkt zo'n vierhonderd inschrijvingen te ontvangen. In de tweede wedstrijdfase moet het ondernemingsplan de commerciële haalbaarheid aantonen. Daarna volgt de uitwerking, waarbij de betrokkenheid van het Twinning Netwerk toeneemt.
Het implementatieteam operationaliseert momenteel het Twinning-concept. Naast New Venture 98 staan dit jaar ook de opening van het eerste Twinning Center en instelling van het startfonds op het programma. De website (http://www.twinning.nl) moet uitgroeien tot ontmoetingsplaats.
De Twinning Centers huisvesten vijftien tot twintig starters. Gezien de discussie over de locatie van de Twinning Centers laat EZ een vertrouwensman op basis van een lijst van veertien gemeenten een nieuwe lijst van zes plaatsen opstellen. Extra criterium is de bijdrage die een regio of gemeente kan leveren aan het Twinning-concept.
Het startfonds kan bij het huidige budget zo'n tachtig beginnende ondernemers per jaar financieren. Na aankondiging van het initiatief vorige maand hebben volgens Bert Hondebrink, vanuit EZ betrokken bij Twinning, verstrekkers van risicokapitaal gezegd te willen deelnemen in het startfonds. EZ overweegt financiers die zich conformeren aan de doelstellingen toe te laten. Het fonds levert naar verwachting 0 procent rendement op. Investeren is desondanks interessant omdat dit de kans op deelname in succesvolle plannen vergroot.
Van de honderd miljoen gulden die EZ uittrekt is voorlopig de helft geactiveerd voor veelbelovende startende en doorgroeiende entrepreneurs op ict-gebied. Ondernemers met kansen op de wereldmarkt krijgen geld uit het startfonds (maximaal drie ton om ideeën uit te werken) of het groeifonds (maximaal vier miljoen van EZ en private financiers om producten te commercialiseren). Onder leiding van Roel Pieper, vanaf 1 mei topman bij Philips, regelt het Twinning Netwerk de internationale contacten.
De overheid hoopt dat de markt over zes tot tien jaar het concept overgenomen heeft. Schuyt benadrukt het verschil met eerdere stimuleringsmaatregelen. "Twinning is een concept om op een slimme manier een netwerk te creëren waarbij ideeën en kapitaal bij elkaar komen." Andere initiatieven beperkten zich tot geïsoleerde maatregelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.