Quercus genereert management-info Fiscus

Het Nederlandse bedrijf Quercus denkt met het gelijknamige analyse-softwarepakket binnen twee jaar door te breken op de Europese markt. Quercus genereert op gebruiksvriendelijke wijze managementinformatie uit een gegevenspakhuis.

Investeringen van private financiers, het ministerie van Economische Zaken en het ING IT Fund hebben van gefaalde Macintosh-programmatuur een wereldwijd kansrijk softwareproduct gemaakt.
EZ en private financiers staken de afgelopen twee jaar beide één miljoen gulden in de productontwikkeling. ING IT-fund neemt een minderheidsbelang in Quercus en investeert maximaal acht miljoen in de verdere commercialisering van de software.
De divisie 'grote ondernemingen' van de Belastingdienst heeft een proefproject met Quercus uitgevoerd. De implementatie kostte ruim twintig dagen consultancy. "Daarbij hebben we de informatie uit achttien bestaande operationele systemen gemodelleerd. Niet op basis van de gegevens, maar vanuit de belevingswereld van de gebruiker", aldus Paul Snijders, directeur van Quercus.
De begrippen van de gebruikers worden in het 'Quercus-model' gerelateerd aan de gegevens in bestaande of nieuwe databases. De Belastingdienst werkt met zo'n zestig tot zeventig dimensies ofwel begrippen. Gebruikers stellen vragen door met de muis de begrippen te selecteren waarvan zij iets willen weten. De software genereert de meest optimale vragen aan de database. De software onderhoud zelf het gegevenspakhuis. De eindgebruikers hebben weinig instructie nodig. De aparte ontwerptool die de begrippen modelleert vergt een kort opleidingstraject. De ervaringen van de Belastingdienst leren dat ervaren eindgebruikers het model zelf kunnen aan passen.
De technologie is ontwikkeld op basis van fundamenteel onderzoek aan de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf 4C ontwikkelde vervolgens een Mac-product dat geen succes kende. Snijders nam de technologie over en organiseerde de financiering voor nieuwe productontwikkeling. Nu brengt hij het product op de - internationale - markt. Het draait op Windows 95/NT en is in meerdere talen beschikbaar.
De softwarebouwer probeert het product aan grote en middelgrote bedrijven te slijten. Snijders denkt met de investering van de ING zijn aanwezigheid in Europa te kunnen financieren. In Duitsland heeft het bedrijf al een kantoor. Om verdere groei op de Amerikaanse markt te financieren, overweegt Snijders in 1999 een beursgang. Voor dit jaar is een omzet voorspeld van vijf tot zeven miljoen gulden, waarvan de helft van buitenlandse klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.