Vraagtekens bij 2000-plannen Wijers

De plannen van minister Wijers van Economische Zaken om studenten, programmeurs in de vut en wachtgelders te werven voor de millennium-problemen, roepen vragen op.

e minister gaf gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat de overheid en het bedrijfsleven een campagne starten om duizenden programmeurs te werven die het 'Jaar 2000'-probleem moeten aanpakken. De campagne is met name gericht op de genoemde doelgroepen.
Volgens bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond is het maar de vraag of er voldoende geschikte vutters en studenten zijn die een bijdrage kunnen leveren. "Slechts weinig IT-bedrijven in de softwarehoek beschikken over een vut-regeling. Dus zoveel vutters met kennis van de automatisering lopen er niet rond." De vakbond is in principe tegen de inzet van mensen in de vut om de problemen op te lossen. "De vut-regeling is ingesteld om werkgelegenheid te creëren. Het is niet de bedoeling dat deze mensen toch gaan werken", aldus Koudys.
De vakbondsman erkent wel dat de snel naderende eeuwwisseling noodmaatregelen vereist. Koudys vindt dat de minister duidelijk moet aangeven dat het om een tijdelijk project gaat. Ook moet de overheid de vutters wijzen op de benodigde toestemming van de vut-fondsen. "Zonder goedkeuring zetten deze mensen hun uitkering op het spel."
Randstad Millennium Services is blij met het initiatief. "Ik denk dat de campagne niet alleen de werving van mensen op gang moet brengen, maar ook de bewustwording onder de bedrijven moet vergroten", zegt woordvoerder Peter van Amstel. Randstad vindt dat de overheid de geworven mensen moet opleiden. Volgens Van Amstel levert de campagne geen concurrentie op voor Randstad. "Er zijn ongeveer zevenduizend mensen nodig om de problemen aan te pakken. Wij zijn blij als we 10 procent van dit aantal kunnen leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.