Wereldwijde werving van IT'ers komt op

De krapte op de arbeidsmarkt biedt ruimte aan automatiseerders die onder tijdelijke contracten in diverse landen werken. De keerzijde is dat ze hun eigen opleidingen moeten verzorgen om in slechtere tijden aan het werk te blijven. Bedrijven scholen vooral mensen met lange dienstverbanden, maar dit verandert de laatste tijd wel.

Volgens Jayne Forrester, manager Europa van Kenda Systems, gaan steeds meer Nederlandse automatiseringsbedrijven gebruik maken van buitenlandse werknemers. Ook Nederlanders gaan vaker over de grens werken. Wereldwijde rekrutering wordt heel gewoon. Kenda Systems verleent hiervoor diensten. Forrester ziet diverse redenen om buitenlandse medewerkers te werven, waaronder de krapte op de arbeidsmarkt. De belangrijkste is wellicht dat bedrijven snel willen werken met nieuwe technologie waarvoor te weinig specialisten aanwezig zijn. Volgens Forrester werft nu met name de telecombranche in het buitenland. Hij denkt dat een nieuwe golf van wereldwijde rekrutering zal plaatsvinden nu onlangs twee nieuwe landelijke vergunningen voor mobiele telefonie zijn verkocht. "Deze opleving ontstond eveneens na de verkoop van de GSM-licenties. In Nederland was toen niet genoeg kennis voorhanden om bijvoorbeeld het automatische factureringssysteem op te zetten."
Kenda Systems heeft een databank met de gegevens van duizenden werknemers overal in de wereld. Het zoekt in opdracht van bedrijven. Het heeft een uitgebreid netwerk en weet van de meeste mensen hoe lang ze nog onder contract staan. De rekruteerders zoeken eerst in Nederland en Europa. Als dat niets oplevert, kijkt men na consultatie met de klant naar landen verder weg. Dit betekent dat naast een verblijfsvergunning een werkvergunning nodig is. Als de klant na persoonlijke gesprekken met de kandidaat akkoord gaat, regelt Kenda de vergunningen, huisvesting, schoolkeuze voor de kinderen en alle andere benodigde zaken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.