Premier wil dat ouderen langer werken

De participatie van ouderen op de arbeidsmarkt moet omhoog, aldus minister-president Wim Kok tijdens een conferentie van het Rathenau Instituut over de sociaal-economische positie van ouderen in de informatiesamenleving.

De IT-arbeidsmarkt schreeuwt om personeel. Bedrijven scholen werklozen om, werven in het buitenland en lokken professionals met allerlei extra's. Ook de belangstelling voor ouderen groeit. Het ministerie van Economische Zaken meent dat vergrijzing één van de belangrijkste demografische trends van de komende jaren zal zijn. Door de toename van het aantal ouderen dreigen de sociale zekerheid en AOW onbetaalbaar te worden. Daarom moeten mensen langer doorwerken, aldus EZ.
Kok: "Oudere werknemers hebben zoveel te bieden en de samenleving heeft oudere werknemers tevens zo hard nodig, dat we deze verspilling van menselijk kapitaal niet mogen toestaan." De overheid kan meer doen om senioren aan werk te helpen en te houden, ondermeer door leeftijdsdiscriminatie bij werving en selectie en bij ontslagen te bestrijden. Verder pleit Kok voor een gelijkwaardige behandeling van ouderen bij arbeidsbemiddeling. Veel mensen hebben geen zin om met pensioen te gaan. Kok vindt dat ouderen meer ruimte moeten krijgen in de pensioendatum. Hij wil hiervoor meer aandacht besteden aan 'uittreding op maat', via deeltijd-pensioen en flexibele werktijden.
FNV-voorzitter L. de Waal vindt dat de overheid werving van ouderen bemoeilijkt door de uitvoering van de sociale regelingen te privatiseren. M. Jaarsma, senator van de PvdA kan zich hierin vinden. "Privatisering van de sociale zekerheid roept een markt op. Deze markt selecteert ouderen eruit vanwege de angst dat ze vaker ziek zijn."
Het Rathenau Instituut ondersteunt het parlement bij de oordeelsvorming over wetenschap en technologie. Het vindt dat IT toegankelijker moet worden voor ouderen. Scholing is noodzakelijk om ouderen langer aan de slag te houden. Veel scholing is echter gericht op de technici en niet op ouderen met weinig IT-kennis. Hoogleraar ouderenbeleid aan de Katholieke Universiteit Brabant R. Muffels zegt dat bedrijven niet veel doen aan scholing van werknemers die ouder dan veertig jaar zijn.
Blijkens onderzoek van het Rathenau Instituut berust het beeld van de oudere ondermeer op de vooronderstelling dat hij niet bereid is tot scholing. Verder zou de oudere vaker ziek, vastgeroest, minder productief en minder flexibel zijn. Bovendien zijn ze te duur.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.