KPN lijkt vrije markt te onderschatten

De klaagzangen van KPN over de besluiten van Opta zijn overdreven. Dit zegt professor Jens Arnbak, voorzitter van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, Opta, die sinds augustus 1997 toezicht houdt op de geliberaliseerde telecommarkt.

"KPN lijkt de Europese ontwikkelingen in de richting van liberalisering niet te willen accepteren. Daar zit het probleem."
Tijdens de behandeling van de nieuwe Telecommunicatiewet door de Tweede Kamer stonden ondermeer de bevoegdheden van Opta ter discussie. Bovendien bepaalde de toezichthouder dat KPN drie kortingsregelingen voor zakelijke klanten moet beëindigen en van concurrenten geen vergoeding mag vragen voor het gebruik van het aansluitnet. KPN-topman Wim Dik reageerde verontwaardigd. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers sprak hij van "deprivatisering" van de markt, waarbij de overheid de prijzen en de markt vaststelt. Bovendien kondigde Dik aan banen bij PTT Telecom te schrappen. De onderneming dreigt zelfs de investeringen in Nederland te minimaliseren.
"De heer Dik mag roepen wat hij wil, maar wij moeten nuchter blijven", reageert Arnbak. Hij vermoedt dat KPN toch verrast is door de gevolgen van de liberalisering. Hij wil het verlies van enkele honderden banen bij KPN niet bagatelliseren, "maar in Engeland en de VS ging het om tienduizenden mensen die op straat kwamen te staan. KPN is al een relatief efficiënt bedrijf."
"De huidige telecommarkt is vergelijkbaar met de golfsport, waarbij de betere spelers een handicap krijgen", reageert hij op de uitspraken van Dik dat KPN moet concurreren met de handen op de rug en de voeten in beton. "Als de resultaten van KPN snel achteruit gaan, ligt het aan de onderneming zelf."
Enkele telecombedrijven klagen over de traagheid van Opta. Arnbak onderschrijft dit. "Onze organisatie is wat menskracht betreft niet ruim bemeten. De markt barst momenteel los, dus er komen veel zaken op ons af." Opta kijkt uit naar invoering van de nieuwe Telecomwet. Deze geeft het orgaan nieuwe taken en bevoegdheden, waardoor het de regulerende taken beter kan uitvoeren. Eerder klaagde Arnbak over het gebrek aan bevoegdheden, nu is hij tevreden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.