Studenten sceptisch over IT-branche

Studenten zijn ondanks de gunstige arbeidsmarkt niet gerust op een succesvolle carrière in de automatisering. Dit bleek op de nationale carrièrebeurs in de Amsterdamse RAI.

De starters vragen zich vooral af hoe de arbeidsmarkt er over vijf jaar voorstaat, als het 2000-probleem en de invoering van de euro achter de rug zijn.
Beursorganisator Memory Productions had zaterdag enkele topmensen uit de IT-branche uitgenodigd om over de arbeidsmarkt te discussiëren. Het forum bestond uit bestuursvoorzitter A. Lundqvist van IBM Nederland, directeur P. De Kam van het Automatiseringscentrum, A. Nieuwenhoven van KPN, woordvoerder J. van Grieken van Cap Gemini en R. Jeurissen, docent aan de Universiteit Nijenrode. Een aantal studenten vroeg de forumleden welke waarde een diploma nog heeft. Als ze een baan hebben, moeten ze immers meteen plaatsnemen in de schoolbanken. Een hbo-student gaf tevens aan dat veel jonge mensen helemaal niet willen jobhoppen, zoals veel bedrijven aangeven. Ook starters hebben behoefte aan zekerheid, zodat ze een hypotheek kunnen afsluiten.
De aanwezigen wilden ook weten welk belang de bedrijven hechten aan de mensen. "Wat is jullie missie ten aanzien van het creëren van geluk onder de werknemers? Of zien jullie deze mensen alleen als middel om de winst voor de aandeelhouders te vergroten", vroeg iemand zich af. "Natuurlijk willen bedrijven winst maken", gaf Nieuwenhoven toe. "Dit kan alleen met gemotiveerde mensen. Jullie moeten van ons aannemen dat het de werkgever echt om de mensen gaat." Niet alle studenten slikten deze geruststelling, blijkens de conclusie van een van hen: "Een bedrijf moet gewoon winst maken en kan dus niet lief gaan doen".
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.