Politieke partijen nemen IT serieus

Vrijwel alle grote politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's ditmaal opvallend veel plaats ingeruimd voor informatie- en communicatietechnologie (ICT). D66 en PvdA zijn het meest concreet in hun voorstellen. Negatieve uitzondering is GroenLinks. In haar toekomstvisie is nauwelijks plaats voor ICT ingeruimd.

Alle grote partijen pleiten voor een goede ICT-infrastructuur. De VVD noemt dat een voorwaarde voor een verdere groei van de economie. Noodzakelijk zijn netwerken van hoge technische kwaliteit en voldoende capaciteit. ICT vormt een van de uitdagingen voor de komende regeerperiode, stelt de VVD. Nieuwe werkgelegenheid zal namelijk in toenemende mate aan ICT zijn gelieerd.
Coalitiegenoot PvdA vindt dat de overheid initiatieven moet nemen om de mogelijkheden van ICT volop te benutten. De PvdA hecht veel belang aan Internet vanwege de kansen op groei en werkgelegenheid. De PvdA lanceert in haar verkiezingsprogramma zelfs een ambitieus Internet-plan. Doel hiervan is de bereidheid tot investeren in de maatschappij te vergroten. Hiervoor is ook stimulering van informatica- en Internet-starters langs fiscale weg zinvol, terwijl ook de overheid zelf veel actiever moet worden.
Ook het CDA vindt dat de overheid intern meer aan Internet kan doen. Vrijwel alle partijen benadrukken dat Internet overal toegankelijk moet worden. Alle overheidsinformatie moet via een vrij te raadplegen loket van Internet zijn te halen, aldus het CDA.
D66 is het meest concreet in haar wensen. Nederland moet een elektronische 'mainport' worden, een knooppunt in de ontwikkeling van Internet in Europa. Bovendien wil D66 Nationale Knooppunten (NKP) stimuleren waar iedereen mag aankoppelen. Ook wil D66 overheidsinformatie elektronisch vrij geven. Zo stimuleert de overheid de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe informatiediensten. Allerhande vergunningen en aangiften kunnen digitaal worden afgedaan. In openbare ruimten moeten Internet-kiosken komen te staan.
GroenLinks wil een democratisering van het IT-gebruik, zonder daarbij nader in details te treden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.