Software-opzet werkt als bloedsomloop

Software die parallelle computers tot verbeterde prestaties weet te bewegen, vertoont in zijn architectuur gelijkenis met de bloedsomloop. Zoals bloed door de aderen stroomt na een slag van het hart, zo verplaatsen gegevens zich efficiënt door parallelle processoren na een synchrone puls.

Aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert aanstaande vrijdag Thomas Lippert op een proefschrift daarover. Computers met meerdere, parallel geschakelde processoren kunnen aanzienlijk sneller zijn dan de conventionele machines die slechts één processor hebben. Dan moet er echter wel software zijn die gebruik weet te maken van de parallelle architectuur.
Thomas Lippert heeft in zijn proefschrift algoritmen ontworpen die deze eigenschap in hoge mate hebben. Die algoritmen verzorgen de communicatie tussen processoren efficiënter dan de bestaande algoritmen. Promotor is prof. dr. N. Petkov. Lippert verrichte zijn onderzoek bij het Instituut voor Informatica van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen) en het centrum voor zeer snelle berekeningen te Julich (Duitsland).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.