CBS ziet forse stijging Internet-gebruik

Internet-gebruik groeit hard in het Nederlandse bedrijfsleven. Van de bedrijven met computers gebruikt eind dit jaar één derde Internet, tegenover 18 procent eind 1996.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Automatiseringsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder bedrijven met vijf of meer werknemers. Driekwart van deze in totaal bijna honderdduizend ondernemingen gebruikt computers.
De Internet-penetratie groeit het sterkst bij kleine bedrijven met computers. Eind dit jaar zal het gebruik daar verdubbeld zijn vergeleken met 1996. Het Internet-gebruik is bij deze bedrijven dan gestegen tot een kwart. De grotere geautomatiseerde bedrijven benutten Internet het meest. Eind 1998 zal het gebruik gestegen zijn naar ruim 80 procent, tegenover ruim 60 procent in 1996.
De ondernemers verwachten dat de automatiseringskosten dit jaar ongeveer 20,5 miljard gulden zullen bedragen. De investeringen in nieuwe computerapparatuur en software ramen ze voor dit jaar op 4,7 miljard gulden. De automatiseringskosten zullen dit jaar 1,5 miljard gulden hoger uitvallen dan in 1996.
E-mail en informatie opzoeken op het web zijn de populairste Internet-toepassingen. Respectievelijk ruim 75 procent en 80 procent van de bedrijven met Internet kent deze toepassingen. Drie op de tien gebruikers raadplegen commerciële databanken.
Elektronisch betalen via Internet is nog niet populair. Bij 14 procent van de bedrijven die op Internet producten of diensten aanbieden, vindt elektronisch betaalverkeer plaats. Van de bedrijven die computers en Internet gebruiken, biedt de helft producten of diensten aan via dit kanaal. Bij meer dan een kwart van de aanbieders kan men elektronisch bestellen. Driekwart van de bedrijven presenteert zichzelf met een eigen homepage. Bijna 40 procent van de aanbieders kentafter sales service via Internet.
Van de ruim 1,5 miljoen computerwerkplekken bij bedrijven met een Internet-aansluiting heeft eind dit jaar ruim een kwart rechtstreeks toegang tot Internet, tegenover één tiende eind 1996. Kleinere bedrijven kennen relatief het meest rechtstreekse Internet-toegang. Bij grotere ondernemingen groeit het aandeel van werkplekken met deze mogelijkheid het snelst.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.