Profiel VMware: in één klap bekend bij het publiek

VMware's beursgang deed voor virtualisatie wat senator Larry Craigs arrestatie bereikte voor seks in publieke toiletten: het bracht het fenomeen onder de aandacht van een groot publiek. Het bedrijf werd in één klap het op vier na grootste softwarehuis van de wereld.

Diane Greene, de doorgaans terughoudende ceo van VMware, karakteriseerde de IPO (initial public offering: beursgang) van haar bedrijf op 14 augustus als een ‘über-marketing event'. Nu wordt dit woord meestal gebezigd wanneer een doorgedraaide pr-campagne hetzelfde effect blijkt te hebben als een overdosis heroïne. In dit geval bedoelde Greene echter dat de beursgang niet alleen erg veel geld opleverde, maar dat het tot dan toe vrijwel anonieme VMware in één klap een ongekende naamsbekendheid kreeg. Virtualisatiesoftware mag nog niet zo'n ingeburgerd begrip zijn als ‘browser' of ‘zoekmachine', als we naar de cijfers kijken dan breekt de VMware IPO records die eerder door Netscape (1995) en Google (2004) zijn gezet.

Waarde

Grootaandeelhouder EMC bracht op 14 augustus 13 procent van de aandelen VMware naar de beurs en het bieden opende op 29 dollar per aandeel. Belangstelling was er te over. Terwijl de Dow Jones Industrial Average die dag een duik nam van 1.6 procent, was een stukje VMware bij het luiden van de bel 51 dollar waard, een stijging van 76 procent. Dat maakte veel bedrijven en mensen blij. EMC verdiende op die dag bijna een miljard dollar. Bijna 3000 werknemers van VMware in de Silicon Valley die 23 dollar per aandeel hadden betaald rekenden nog eens na hoeveel hun opties nu ‘virtueel' waard waren. Ook Intel zat met zijn vingers in de strooppot. Het bedrijf kocht op 23 augustus 9,5 miljoen aandelen VMWare voor de zachte prijs van 23 dollar. Het aandeel sloot die dag op 70 dollar 20.

Opmars

Met een marktwaarde van meer dan 19 miljard dollar was VMware in één klap het op vier na grootste softwarehuis van de wereld. Het moest in de pikorde van de softwaresector alleen nog Microsoft, Oracle, SAP en Adobe voor zich dulden. De opmars gaat verder. Op 12 september 2007 overschrijdt het aandeel VMware voor het eerst de 80-dollargrens. Met een marktwaarde van 30 miljard is het bedrijf nu fors groter dan Adobe. Het enthousiasme van de aandeelhouders wordt onder meer aangewakkerd door het idee dat VMware in ieder jaar van zijn bestaan de omzet heeft zien verdubbelen. In het huidige boekjaar zal waarschijnlijk voor het eerste de magische grens van een miljard dollar worden overschreden.

Lees het volledige verhaal: 'VMware in de top vijf van de softwaresector'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-04T14:54:00.000Z Teake Zuidema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.