Vraag naar 2000-specialisten valt tegen

Fenit vangt signalen op uit de markt dat de vraag naar 2000-reparateurs achterblijft. Een duidelijke verklaring daarvoor heeft de IT-branchevereniging niet. Voorzitter Henk Broeders houdt het er vooralsnog op dat de vraag vanuit het bedrijfsleven binnenkort toch toeneemt.

Op de landelijke oproep van het Millennium Platform om reparateurs te werven is massaal gereageerd. Zo'n vijfduizend belangstellenden, onder wie veel vutters (circa 30 procent), hebben zich aangemeld voor een korte opleiding tot Jaar 2000-deskundige. Hoeveel mensen zich echt laten scholen is nog niet bekend. Broeders is een doelstelling van het millennium-convenant, ondertekend door het platform, de overheid, IT-bedrijven en uitzend- en opleidingsinstituten, gerealiseerd: het dreigende tekort aan menskracht oplossen. Het probleem is nu dat er te weinig werk is.
De vraag naar 2000-specialisten staat in geen verhouding tot de omvang van het probleem waarover deskundigen het hebben, aldus Broeders. "Het kan betekenen dat veel bedrijven het probleem al hebben onderkend en dat veel software-reparaties al tijdens het reguliere software-onderhoud zijn uitgevoerd. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat bedrijven in slaap zijn gesust en het idee hebben dat alles wel geregeld is."
Een duidelijke verklaring voor de achterblijvende vraag heeft Broeders niet. Hij denkt dat het een kwestie van tijd is eer het bedrijfsleven bij het Millennium Platform aanklopt. Als het bewustzijn bij het bedrijfsleven nog steeds gering is, moet het platform daar onmiddellijk werk van maken. Het standpunt van Fenit blijft dat er nog altijd alle reden is tot ongerustheid.
De Fenit-voorzitter plaatst ook kanttekeningen bij de investeringsstop die de overheid in maart op IT-investeringen afkondigde. Dit signaal dat het 2000-probleem de hoogste prioriteit moet hebben, vindt Fenit prima. "Alleen bestaat bij IT-ondernemingen de neiging om medewerkers van hun overheidsdivisies elders in te zetten. Daardoor zou de voortgang van overheidsprojecten straks, wanneer het moratorium is opgegeven, in gevaar kunnen komen. Om kapitaalvernietiging te voorkomen, raden wij de overheid aan de investeringen zo snel als mogelijk weer in gang te zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.