Gematigde reacties op brief CNV

De open brief waarmee Dienstenbond CNV de aandacht wil vestigen op de werkgelegenheid in de IT-branche roept lauwe reacties op. De instanties aan wie de brief is gericht, lijken de oproep terzijde te schuiven. Inmiddels heeft ook Fenit een brief verstuurd naar de Kabinetsinformateurs.

De vakbond dringt aan op ontwikkeling van de werkgelegenheid in de IT-branche. De CNV maakt zich zorgen over de tekorten op de IT-arbeidsmarkt. Het schrijven is gericht aan de informateurs, ministers, Tweede Kamer-leden, en werkgevers- en branche-organisaties. Bestuurder John Koudys roept de overheid op de technische studies aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door vrijstelling van collegegeld en van de tempobeurs. Demissionair minister Jo Ritzen zal geen ingrijpende maatregelen nemen in de studiefinanciering. Hij ziet volgens zijn woordvoerder weinig in de voorstellen van CNV. Hij gelooft meer in verbreding van de technische studies en verlenging van de opleidingsduur tot vijf jaar.
De vakorganisatie roept werkgevers op het imago van de branche te verbeteren. Een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden, inclusief deeltijdmogelijkheden, adv en prépensioenregelingen, kan hieraan bijdragen. Machiel de Rooij van branche-organisatie Fenit noemt de arbeidsvoorwaarden in de IT goed genoeg. Hij vindt de oproep om adv in te stellen 'curieus'; dat gaat niet samen met krapte op de arbeidsmarkt. De CNV-brief vol goede bedoelingen lijkt hiermee in de prullenbakken te verdwijnen.
Ook Fenit heeft gisteren een brief aan de informateurs Kok, Zalm en Borst gestuurd. De branche-organisatie pleit eveneens voor aantrekkelijkere IT-studies. Ze verzoekt in het regeerakkoord op te nemen dat het geld uit privatiseringen van IT-bedrijven en de verkoop van ict-licenties wordt geïnvesteerd in de kennisintensieve maatschappij. Ze pleit er tevens voor dat de overheid consequent rekening houdt met IT bij het opstellen van wetgeving. Verder moet IT een integraal onderdeel in alle fasen van het onderwijs vormen. Fenit vindt dat de eeuwwisseling en de euro niet kunnen leiden tot een stop op IT-investeringen. "De overheid blijft ondermeer in de rol van opdrachtgever de toepassing van innovatieve technieken stimuleren", luidt het slot van de brief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.