Logica gelooft niet in personeelstekort

De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders valt best mee. Dit stelt Wilfried De Meyere, algemeen directeur van IT-dienstverlener Logica Nederland. Hij twijfelt er dan ook niet aan dat zijn onderneming het personeelsbestand binnen twee jaar heeft uitgebreid van 750 naar 2000.

Logica startte onlangs een uitgebreide campagne om de naamsbekendheid te vergroten. In juni volgt een uitbreiding en zullen de advertenties nieuwe medewerkers aanspreken. De campagne moet meer dan tweehonderd nieuwe mensen opleveren. "Er zijn voldoende mensen te vinden", aldus De Meyere. "Het is wel lastig om werknemers met de juiste capaciteiten te vinden."
De automatiseerder zoekt mensen met communicatieve vaardigheden, en dat kost meer moeite. Voor de 2000-projecten, die ongeveer 5 procent van de opdrachten uitmaken, zijn er mensen genoeg. De Meyere gelooft dan ook niet in de enorme wervingscampagne van het Millennium-platform. "Veel bedrijven kampen met een overcapaciteit aan millennium-personeel."
De paniekverhalen spelen Logica parten; het moet opboksen tegen bedrijven die kandidaten gek maken met auto's of premies. Ook benaderen concurrenten de werknemers met geld. Toch houdt De Meyere vast aan de doelstelling van een jaarlijkse personeelsgroei van 30 procent. "Dat zal de nodige inspanningen kosten, door concurrenten die onze werknemers weglokken." Verder wil Logica personeel binnenhalen via acquisities. De Meyere bevestigt dat er gesprekken met overname-kandidaten gaande zijn, maar wil geen namen noemen.
Daarnaast moet het verloop verminderen. Dat is nu 15 procent en moet binnen een jaar 12 procent zijn. Logica gaat meer aandacht besteden aan de communicatie met de werknemer. Niels Walch, directeur Human Resources: "Onze mensen zitten regelmatig bij klanten. Ze verliezen snel het contact met het bedrijf. Verder moeten we goed luisteren naar de ambities van het personeel." De Meyere vindt tevens dat er veel druk op werknemers wordt uitgeoefend om na enkele jaren te vertrekken.
Er is een premie-regeling voor werknemers die een nieuwe collega aanbrengen. De kandidaat doorloopt de normale sollicitatieprocedure. Na ondertekening van een contract krijgt de 'werver' een bonus, die kan oplopen tot tienduizend gulden. Logica-werknemers mogen overigens niet bij klanten rekruteren.
Logica gaat in navolging van andere IT-bedrijven een regeling voor flexibele arbeidsvoorwaarden instellen. Vanaf 1 juli van dit jaar, krijgen werknemers de mogelijkheid vakantiedagen te kopen of verkopen, of in te ruilen tegen extra pensioenvoorzieningen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.