Overnames Baan zonder onderling overleg

Baan is de laatste maanden druk op overnamepad. Berclain, Aurum, Coda, Hiscom en Kraan zijn voorbeelden van door Baan opgeslokte bedrijven. Het bedrijf volgt daarbij op het eerste gezicht een tweeledige strategie.

Het beursgenoteerde Baan Company koopt functionele softwarebedrijven. Branchegerichte automatiseerders lopen Baan Investment tegen het lijf.
Volgens Lorenzo Martinelli, verantwoordelijk voor de wereldwijde marketingstrategie van Baan Company, hebben de acquisities van zijn bedrijf niets te maken met die van Baan Investment. "Baan Company streeft naar het leveren van software om alle bedrijfsprocessen te automatiseren. Daar zijn de overnames en samenwerkingsverbanden op gericht. Baan Investment maakt een financieel georiënteerde investeringsbeslissing. Het investeert in veelbelovende IT-bedrijven."
De onduidelijke organisatiestructuur en ondoorzichtige handelwijze van de verschillende Baan-bedrijven stond de afgelopen tijd ter discussie. Baan Investment-directeur Paul Baan is commissaris van Baan Company. In hoeverre beslissingen onafhankelijk van elkaar worden genomen, is de vraag.
De acquisitie van Kraan Bouwcomputing en van de ziekenhuis-automatiseerder Hiscom vallen onder Baan Investment, dat werkt aan het aanbieden van geïntegreerde oplossingen voor verticale markten, waaronder de bouw en het ziekenhuiswezen. In de reeds ondertekende intentieverklaring uitten beide bedrijven de hoop op 15 juni definitief met elkaar in zee te gaan. Kraan is actief in de bouwwereld en gespecialiseerd in bedrijfsbrede software voor organisaties die projectwerk verrichten. Tot nu toe concurreren de bedrijven. De Rotterdamse onderneming heeft ruim tweehonderd medewerkers in dienst en zet per jaar ongeveer zestig miljoen gulden om. Directeur Ton André (Kraan) en Bert van Pijkeren (Baan) onderhandelen nog over de details van de overname-overeenkomst.
Naar verwachting staan ook automatiseringsbedrijven op het gebied van ondermeer verzekeringen, overheid, detailhandel en onderwijs op de verlanglijst van het Baan-management. Delaware Computing, leverancier van informatiesystemen voor laboratoria, zou op het punt staan om eenjoint venture met Baan Investment op te richten.
De financiële software van Coda en desupply chain management-software van Berclain zijn gekocht om de functionele gaten in het erp-pakket van Baan Company op te vullen. Volgens Martinelli is het portfolio nu zo goed als compleet en staan momenteel geen acquisities meer op de agenda. Integratie van de verschillende producten heeft nu prioriteit.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.