Minister stuurt aan op noodwet Jaar 2000

Minister Van Boxtel studeert op noodmaatregelen om vitale maatschappelijke processen bij de millennium-overgang veilig te stellen. De Nederlandse Staat zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten hebben om beslag te leggen op banktegoeden wanneer het overmaken van uitkeringen in gevaar komt. De bankwereld ziet niets in zo'n drastische aanpak.

Van Boxtel, coördinerend minister voor overheidsinformatisering en belast met de millenniumproblematiek, zegt dat de aandacht niet langer alleen uitgaat naar de reparatie van millenniumproblemen, maar ook en vooral naar middelen om de voortgang van maatschappelijke processen te waarborgen. Als voorbeeld noemt hij uitkeringen van sociale diensten. Bij bijna de helft van de gemeenten is het zo goed als uitgesloten dat in januari 2000 de uitkeringen normaal kunnen worden verstrekt. J. van der Doef, voorzitter van het Kenniscentrum Gemeentelijke Sociale Diensten 2000, noemt het 'verontrustend en verbijsterend'.
Minister Van Boxtel wijst erop dat veel gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen. Maar er kan zich ook een situatie voordoen, waarin zij wel klaar zijn, maar banken niet. Hij overweegt een soort garantie te verlangen. Van Boxtel: "Wanneer het een bank ontbreekt aan betalingscapaciteit kun je eraan denken dat de Staat de mogelijkheid moet hebben beslag te leggen op financiële middelen bij zo'n andere instantie om toch de continuïteit van het betalingsverkeer veilig te stellen."
Zie voor een uitgebreid interview in de Computable van vrijdag 13 november.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.